Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
30.11.2012 / Landsbygdens Folk
Åländsk kritik mot sena stödpengar
- Ett riktigt otyg att myndigheterna har tid på sig till januari och inte alltid måste betala ut stöden på rätt sida av årsskiftet. Om man följande år får stöden dubbelt blir det ju följder för beskattningen, påpekar Ålands producentförbunds vikarierande vd Henry Lindström.
Programansvariga Leila Lindström vid jordbruksbyrån berättar att 461 åländska lantbrukare ska få miljöstöd och/eller kompensationsbidrag från Ålands landskapsregering. Hon hoppas att stödpengarna betalas inom december, men kan inte säga säkert när det sker.
- Vi siktar på att börja med utbetalningarna under vecka 50 och hoppas att det blir klart under vecka 51. Men för de lantbrukares del som är under övervakning kan stödpengarna inte betalas ut medan övervakningen är på hälft, säger Leila Lindström.
En åländsk odlare, som inte vill framträda med sitt namn, betecknar det som "helt horribelt" att landskapsregeringen är så sen med utbetalningarna att jordbrukarna inte kan vara säkra på att stödpengarna hinner komma in på kontot före årsskiftet.
Om pengarna exempelvis betalas ut i slutet av vecka 51 kan det betyda fredagen den 21 december. Dessutom kanske inte betalningen sker till samma bank som odlaren anlitar, vilket betyder en försening med tre dagar innan pengarna är på kontot. I år är det dessutom bara två dagar (torsdag 27 och fredag 28 december) som bankerna har öppet mellan jul och nyår.
Odlaren påpekar att stöden utgör en ganska stor del av en gårds inkomst. Om pengarna kommer in först efter årsskiftet blir skatten högre följande år på grund av "dubbla" stöd samma kalenderår.
- Varför kan inte landskapsregeringens handläggare börja redan tidigare på hösten med att sammanställa uppgifterna för utbetalning av stöden? Jag hörde om en odlare som för bara några dagar sedan fick frågor som kunde ha ställts redan i somras.
Henry Lindström håller med om kritiken och konstaterar att det är fråga om ett "bekymmer som producentförbundet diskuterat ända från början". Han beklagar att det har visat sig svårt att påverka så att stödpengarna regelmässigt skulle "betalas i god tid".
Henry Lindström påpekar också att det inte bara handlar om problemet med att skatten blir högre om en jordbrukare får "dubbla" lantbruksstöd under ett kalenderår.
- Det kan också medföra att en jordbrukare med stora amorteringar eller andra större utgifter tvingas skaffa sig dyrare finansiering för att klara sina åtaganden när stödutbetalningarna är försenade.
Landskapsagronom Sölve Högman som är chef för landskapsregeringens jordbruksbyrå anser att utbetalningen av lantbruksstöden på Åland ligger "hyfsat till" jämfört med landet i övrigt. Han hänvisar till att förskotten betalats ut tidigare och nu är planen att betalningarna ska ske före julen.
- Men vi har små resurser och det är många övervakningar som ska göras. Det handlar ju om allmänna medel så vi måste ha bra koll på att allt sköts rätt och riktigt. Det ligger också i jordbrukarnas intresse att allt är korrekt när pengarna kommer, framhåller Högman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab