Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
30.11.2012 / Landsbygdens Folk
Budgettvist bromsar upp förgröningen
EU:s jordbruksministrar är bekymrade över förslaget till jordbrukets budgetering. Förgröningen av jordbrukspolitiken kommer att lida. Förhandlingarna kan inte avancera som planerat, sade Aletraris.
Cyprioterna hade ursprungligen hoppats att medlemsländerna skulle vara beredda att omfatta en så kallad partiell allmän riktlinje, ett slags politisk överenskommelse om delar av jordbrukspolitiken.
Eftersom långtidsbudgeten fortfarande är öppen, valde Cypern att endast föra rundabordssamtal. Aletraris konstaterade att förhandlingarna är inne i ett mycket kritiskt skede. Snabba tag är nödvändiga för att tidtabellen ska hålla, inskärpte han.
Medlemsländernas delegationer var i stort sett nöjda över Cyperns förslag till en kompromiss om förgröningsåtgärderna. Förslaget syftar till att ge medlemsländerna större flexibilitet, så att nationella och regionala miljöprogram kan räknas till godo.
Cypern har bland annat föreslagit att 3,5 procent av arealen skulle räknas som ekologiskt fokusområde för varje enskild gård. De resterande 3,5 procenten kunde fördelas mellan flera gårdar.
Flera medlemsländer uttryckte oro över kommissionens förslag att avveckla sockerkvoterna fram till år 2015 och bad om en förlängning av systemet fram till 2020.
Ungefär lika många länder var beredda att stöda kommissionen, medan en minoritet inte tog klar ställning.
De europeiska mjölkböndernas krav på en förlängning av mjölkkvoterna efter 2015 fick ingen större resonans. Agrarkommissionär Dacian Cioloş konstaterade torrt att rådet redan har fattat sitt beslut. Där hjälper inga sympatier längre.
Under tidigare rådsmöten har ministrarna fört talrika debatter om förslagen till reform av landsbygdsprogrammen. Cyprioterna hade därför efterlyst medlemsländernas prioriteringar av de viktigaste problemen.
De mest angelägna frågorna gäller kriterierna för mindre gynnade områden, riskhantering, investeringar i bevattning och behovet att förenkla stöden inom landsbygdsprogrammen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab