Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
30.11.2012 / Landsbygdens Folk
Maffian kasserade in CAP-stöd i fängelset
Stödmottagarna hade skickligt utnyttjat ett kryphål i lagstiftningen. Enligt italiensk lag är personer som är dömda eller misstänkta för brott inte berättigade att lyfta stöd. För att godkännas som stödmottagare kräver myndigheterna ett officiellt dokument som bekräftar att den aktuella personen är fri från kopplingar till den organiserade undre världen.
Stödförbudet gäller i princip alla kriminella personer, men myndigheterna undersöker inte bakgrunden hos personer som lyfter stöd som är mindre än 153.000 euro.
Påpassligt nog hade de kriminella stödmottagarna genomgående ansökt om stöd som låg under denna gräns. Därmed kunde de undgå obehagliga undersökningar som skulle ha blottat deras brottsliga bakgrund.
Sammanlagt har brottslingarna kasserat in drygt två miljoner euro, varav 1,8 miljoner euro betalades till medlemmar av den sicilianska maffian. Enligt nyhetsbyrån AFP satt flera av stödmottagarna i fängelse vid tiden för utbetalningarna.
Bland de mest bekanta stödmottagarna återfinns den sicilianska mafioson Giuseppe Caruso, som erhöll 37.000 euro under åren 2005 och 2006. Antonio Piromalli från `Ndrangheta i Kalibrien kasserade 26.000 euro för sina olivträd.
En annan mafioso, Gaetano Riina, lyfte CAP-stöd till ett belopp av drygt 42.000 euro.
Den italienska stödmyndigheten Agea hänvisar till att man har saknat tillgång till listor över personer med brottslig bakgrund. Det har försvårat kontrollen. Utbetalningen av stöd på felaktiga grunder sträcker sig 20 år tillbaka i tiden. Nu kräver staten pengarna tillbaka.
Bedrägerier med livsmedel och jordbruksstöd är ingen isolerad företeelse i Italien. Producentorganisationen Coldiretti beräknar att den italienska agromaffian inom Italiens livsmedelskedja omsätter hela 12,5 miljarder euro per år.
Enligt rapporten kammar organisationerna in stora vinster genom att sälja mindervärdiga produkter under falsk etikett. Den kriminella matmaffian ägnar sig också åt illojal konkurrens och utpressning.
I fjol avslöjades ett uppmärksammat miljonbedrägeri med mjölk från 300.000 mjölkkor som inte längre var vid liv. Det handlade om ett gigantiskt nätverk av tjänster, avtal och bedrägerier som sträckte sig långt upp i den italienska förvaltningsapparaten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab