Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.11.2012 / SLC
SLC antog nytt miljöprogram

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har vid sitt höstmöte antagit ett nytt miljöpolitiskt program som kommer att fungera som underlag när SLC tar ställning till miljöpolitiska frågor.
- Speciellt för utarbetandet av det nya miljöersättningsprogrammet kommer SLC:s ställningstagande att vara ett viktigt arbetsredskap, säger Holger Falck som av fullmäktige nyss fått förnyat förtroende som SLC:s ordförande.

Frivilliga miljöåtgärder att föredra

Det miljöpolitiska program som SLC nu antagit är det fjärde  i ordningen. Programmet utgår särskilt från att värna om jord- och skogsbrukets mångfald, vilket ligger i både jordbrukarnas och samhällets intresse.
- Förutom lagstiftningen fungerar även jordbrukets stödpolitik som ett styrmedel inom jordbrukets miljöarbete. Dessutom finns olika frivilliga metoder för miljöarbetet inom lantbruket såsom jordbrukets miljöersättningsprogram och skogssektorns METSO-program för frivilligt skogsskydd. Det är viktigt med styrmedel som på lång sikt ger oss ett hållbarare jordbruk och en hög anslutning till kommande miljöersättningsprogram, säger Falck.

I programmet slår SLC fast att frivilliga miljöfrämjande åtgärder är att föredra och att dessa bör göras så attraktiva som möjligt, både åtgärdsmässigt och ekonomiskt.
- De möjligheter som det av EU delfinansierade miljöersättningsprogrammet ger bör vi använda. Men för att EU-finansieringen ska kunna utnyttjas maximalt, måste vi även se till att tillräckligt med nationella medel anslås och att det finns praktiskt tillämpningsbara åtgärder på gårdsnivå, påminner Falck.  


Tilläggsinformation:
SLC:s centralstyrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

SLC:s miljöpolitiska program


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab