Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
28.11.2012 / SLC
SLC:s Thölix: Regn och stigande kostnader kan ge akut lönsamhetskris på gårdar!
SLC:s förbundsfullmäktiges höstmöte 28.11.2012 i Helsingfors
Förbundsfullmäktiges ordförande Stefan Thölix öppningsanförande

Odlingsåret 2012 går till historien som ett av de nederbördsrikaste och besvärligaste på länge. Vårens ihållande regnperioder gav en utdragen och försenad sådd, medan höstens intensiva lågtryck resulterade i en mycket dyster skördeskadestatistik.
- Till bilden hör också exceptionellt höga kostnader för tröskning och framförallt för torkning på grund av den blöta spannmålen. Kombinerat med de senaste årens sjunkande lönsamhetstrend inom jordbruket är risken uppenbar, att lönsamhetskrisen på många gårdar den kommande vintern blir akut, varnar SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix vid öppningen av SLC:s fullmäktigemöte.

- Vi måste i första hand få optimal användning av tillbudsstående skördeskademedel. I andra hand, och betydligt viktigare och på sikt mera avgörande, måste vi få en klar nivåförhöjning av priserna på våra livsmedelsråvaror. Alternativet är en stegvis utlokalisering av matproduktionen till länder med lägre kostnader, lägre krav och mindre öppenhet och insyn, slår Thölix fast.

Vid växande gårdsstorlek växer även riskerna. Det gäller både ekonomin, arbetskraften, tidspressen och möjligheten att klara av oväntade förändringar. Extrema väderförhållanden drabbar överlag större gårdar hårdare.
- Odlingsriskerna kan minskas genom att odla växtslag med kortare växtperiod och tidigare sorter. Ett gammalt gott råd är att odla olika växter och sorter med utspridd skördetidpunkt. Paradoxalt nog verkar klimatuppvärmningen i vårt land ge upphov till en längre växtperiod men färre antal skördedagar, spekulerar Thölix.


Tilläggsinformation:
Ordförande för SLC:s förbundsfullmäktige Stefan Thölix, tel. 050 552 5392


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab