Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.11.2012 / Landsbygdens Folk
EU-länderna dryftar sparkrav för jordbruket
De nettobetalande länderna vill skära i långtidsbudgeten, kommissionen försvarar sitt budgetförslag, medan parlamentet vill öka på budgetramen. Det finns många bud. Dessutom har diverse kompromissförslag lagts fram.
Jordbrukets budget spelar en viktig roll i förhandlingarna. Sverige är det land som häftigast har krävt nedskärningar inom jordbrukspolitiken. Frankrike avvisar alla agrara sparåtgärder som oacceptabla.
Förberedelserna inför toppmötet har pågått intensivt i Bryssel hela veckan. Medlemsländernas europaministrar har dryftat varandras ståndpunkter och motiveringar kring långtidsbudgeten.
Copa-Cogeca arrangerade ett extra möte med anledning av toppmötet. EU-parlamentet har hållit en diskussion om långtidsbudgeten. Vid behov kan parlamentet lägga in veto mot budgeten.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș har häftigt kritiserat det nedskärningsförslag som Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy lade fram för en vecka sedan.
Eftersom både Frankrike och Tyskland har motsatt sig nedskärningar i gårdsstöden, vill Rompuy framför allt spara inom landsbygdsstöden. Medlemsländerna skulle få fria möjligheter att överföra 15 procent av stöden mellan båda pelarna i valbar riktning.
Cioloș kritik kom prompt. Detta skulle undergräva utjämningen av gårdsstöden mellan medlemsländerna, ansåg han. De överförda medlen i den andra pelaren skulle bli utan nationell medfinansiering, i strid med de grundläggande principerna för jordbrukspolitiken.
Enligt förslaget skulle agrarbudgeten bantas med 25 miljarder euro fram till 2020. En sådan nedskärning drabbar särskilt små gårdar. Förslaget omintetgör också försöken att skapa en rättvisare, grönare och effektivare jordbrukspolitik, kritiserade Cioloș.
Van Rompuys förslag skickar jordbrukspolitiken 30 år tillbaka i tiden. Det går inte an, inskärpte Cioloș.
Copa-Cogeca hänvisar till att EU:s jordbrukare redan nu lider under ett högt kostnadstryck, snabba prisryck och krångliga bestämmelser. Till råga på allt har årets skördar på många håll varit dåliga till följd av ogynnsamt väder.
Organisationen påminner om att konkurrerande länder som USA, Kina och Brasilien förstår att investera i sitt jordbruk för att upprätthålla dess konkurrenskraft och förmåga att trygga livsmedelsförsörjningen för en växande befolkning.
Det finns ingen plats för några nya nedskärningar av gårdsstöden i den första pelaren, varnade generalsekreterare Pekka Pesonen i ett pressmeddelande på tröskeln till toppmötet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab