Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
23.11.2012 / Landsbygdens Folk
Europeiska mjölkbönder styr traktorerna mot Bryssel
Mjölkpriset i EU har stigit något, men det har också produktionskostnaderna. Foderpriser och energi har blivit dyrare. Producentpriset är fortfarande alldeles för lågt för att trygga producenternas utkomst, anser EMB-ordföranden Romuald Schaber.
Enligt Schaber staplar sig räkningarna på mjölkgårdarna. EU:s förslag till att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan är otillräckliga.
Mjölkbönderna protesterar mot en fortsatt avreglering av den europeiska mjölkmarknaden. EMB kräver en frivillig produktionsbegränsning av mjölkmängden i EU och ett kontrollorgan som håller reda på att tillgång och efterfrågan balanseras upp.
EMB efterlyser ett system där mjölkmängden successivt kan höjas om priset stiger över en fastställd övre gräns tills priset återgår till en medelnivå. På motsvarande sätt dras produktionen ned om mjölkpriset sjunker lägre än den fastställda nivån.
Mjölkpriset reagerar på mycket små förändringar. Genom exakta observationer av marknaden, räcker det med små förändringar av mängden för att återställa balansen, anser EMB.
Organisationen hänvisar till att producenterna och konsumenterna i dag är de svagaste länkarna i livsmedelskedjan. Därför behövs verksamma marknadsregler som stärker deras rättigheter.
Enligt EMB:s tyska underavdelning Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) kan man skönja en viss förändring i attityderna mot jordbrukspolitiken hos många EU-politiker. En ny vind blåser inom kommissionen. Marknadspolitiken har igen fått en starkare prägel av social marknadsekonomi.
Trenden har också nått EU-parlamentet. Parlamentarikerna har lämnat in 7.500 ändringsförslag till nya CAP-reformen. Flera av förslagsställarna stöder idéer som mjölkbönderna förespråkar, fastställer BDM.
Arrangörerna hoppas att 1.000 traktorer ska köra till Bryssel. De flesta väntas komma från Tyskland, men intresset är stort också i Holland, Österrike och Polen. Den som inte kommer med traktor, kan ta en abonnerad buss.
EMB:s medlemsorganisationer har de senaste tiden distribuerat kartor till sina medlemmar med alternativa rutter för traktorerna. Kartmaterialet kompletteras med tidtabeller och information om möjligheter till övernattning på bondgårdar längs rutterna.
På måndagen den 26 november ska demonstranterna vara framme i Bryssel. Aktionen pågår hela måndagen med en demonstration och diskussioner med politiker om mjölkproducenternas situation. Evenemanget fortsätter följande dag med bland annat en traktorparad genom Bryssel. Aktionen sammanfaller tidsmässigt med förhandlingar i parlamentet och rådet om CAP-reformens framtid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab