Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
23.11.2012 / Landsbygdens Folk
Inget frivilligt EU-avtal mot orättvisor inom livsmedelskedjan
Aktörer inom livsmedelskedjan, bland dem representanter för jordbruket, kooperativen, livsmedelsindustrin och handeln, har försökt komma överens om ett frivilligt avtal för att förhindra missbruk mellan parterna. Avsikten har varit att formulera en gemensam uppförandekod som bland annat skulle skydda producenter mot orättvis behandling genom dominerande handelskedjor.
Målet var att få ett slut på otillbörliga affärsmetoder där en avtalspart dikterar villkoren eller ensidigt ändrar villkoren i efterhand, eller situationer där den starkare parten vägrar att ta in väsentliga skriftliga formuleringar i sina avtal.
Samtalen inom högnivågruppen avbröts redan i juli efter meningsskiljaktigheter om införandet av sanktioner för brott mot överenskommelsen. Det har också rått oenighet om regler som ska garantera anonymitet för klagomål mot aktörer som använder sig av orättvisa metoder. Förhandlingarna återupptogs på nytt i oktober, men har igen brutit samman.
Producentorganisationen Copa-Cogeca har arbetat intensivt tillsammans med EU-kommissionen och aktörerna i livsmedelskedjan för att nå ett rättvist avtal. Copa-Cogeca konstaterar att meningsskiljaktigheterna gäller centrala frågor som måste lösas. Det går inte att inrätta ett tvistlösningsförfarande utan att garantera fullständig anonymitet, eftersom den klagande aktören i annat fall kan utsättas för repressalier.
Man har inte heller lyckats nå enighet om sanktioner och regler för ersättningar i situationer där en part bryter mot den överenskomna principerna.
Generalsekreterare Pekka Pesonen är besviken över sammanbrottet i förhandlingarna. I stället för att bete sig hotfullt borde parterna arbeta för rättvisare avtalsvillkor.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș uppgav tidigare denna höst att kommissionen kommer att stifta nya lagar ifall parterna inte är kapabla att enas om ett frivilligt gentlemannaavtal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab