Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
23.11.2012 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarens roll på marknaden måste stärkas
"För att klara av stigande kostnader för bland annat foder, gödsel och energi samt nödvändiga investeringar på gårdarna, är det helt nödvändigt att bonden får en mera rättvis andel av livsmedlens konsumentpris", heter det i uttalandet.
"Regeringens närmatsprogram är en bra början, men det behövs nu konkreta åtgärder. Satsning på närmat och direktförsäljning är en del av lösningen, men de stora volymerna går fortsättningsvis via industrin och centralaffärerna. Därför måste regeringen och hela kedjan medverka till att mervärdet i vår livsmedelskedja fördelas mer rättvist än idag."
De nyländska bönderna stöder varmt en tydligare ursprungsmärkning av inhemska livsmedel:
"Öppenhet och vetskap om varifrån produkten kommer skapar förtroende bland konsumenterna. En fungerande kedja från jord till bord säkrar produkternas äkthet och råvarans ursprung. Detta är ett trumfkort för vår inhemska livsmedelsproduktion. Fler åtgärder behövs av regeringen för att ge bonden ett rättvist pris!"
Enligt NSP ligger det i Finlands intresse att landets särförhållanden beaktas och att stödet till jordbruket på mindre gynnade områden säkerställs i reformen av EU:s jordbrukspolitik.
"Miljöåtgärder och LFA-stöd måste ges tillräckliga resurser. Det är även viktigt för det finländska jordbruket att en större del av stöden kan vara produktionskopplade. Jordbrukets miljöprogram har gett resultat, trots att årets exceptionella förhållanden och översvämningar tyvärr förorsakar en del urlakning som jordbrukarna inte kan rå för. För att ännu bättre uppnå de eftersträvade miljöeffekterna, speciellt på vattenvården, bör åtgärderna och miljöersättningen under följande programperiod styras till de regioner och områden där effekten är störst."
De nyländska producenterna påpekar att utformandet av miljöåtgärder för jordbruket och gårdarnas miljöarbete kräver sunt bondförnuft.
NSP påminner om att flexibilitet i kraven och tolkningarna av direktiven behövs, bland annat med tanke på gödselhanteringen: På grund av oflexibla regler i nitratförordningen måste således höstens gödselspridning i många fall utföras under svåra förhållanden och med risk för bland annat packningsskador.
"I vissa fall har det varit helt omöjligt att sprida gödsel inom utsatt tid. I jordbruket kan man inte endast följa byråkratiska regler och krav, utan måste även anpassa sig till och verka på naturens villkor."
NSP:s höstmöte framhåller att nya krav på jordbruket inte får medföra kostnader som inte ersätts eller kan tas ut från marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab