Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.11.2012 / Landsbygdens Folk
Svinförordningen godkändes av regeringen
Enligt de regler som ännu gäller fram till årsskiftet är kravet på golvyta för svin mellan 85 och 110 kilo 0,65 kvadratmeter, vilket stämmer med EU:s krav.
- De krav som finns i den nya förordningen stämmer dock överens med villkoren för investeringsstöd och är i närheten av slakteriernas krav för att man ska få kvalitetstillägg, kommenterar Tomas Långgård.
Den nya förordningen förbjuder också spaltgolv över hela ytan, men det är acceptabelt med dräneringsgolv om öppningarna utgör högst tio procent av golvytan.
Förordningen stadgar även om att minst 5 procent av den yta där svinen vistas ska utgöra sjukboxar, vilket var väntat.
Enligt förordningen ska det dessutom finnas dagsljus i alla avdelningar. Det här kan bli problematiskt i sådana svinhus där det finns avdelningar i mitten. En lösning skulle i så fall vara att sätta fönster i taket.
I den nya förordningen heter det att suggor och gyltor en vecka före och under grisningen kan förvaras så att de inte ser andra svin. Det här är bland annat för att undvika att smågrisarna trycks ihjäl.
I den promemoria som jord- och skogsbruksministeriet utfärdat i anslutning till förordningen heter det dock att flera viljor föreslår förbud av grisningshäckar eller att sådana tillåts under högst 2-3 dagar efter grisningen. Det här kommer enligt promemorian att undersökas i en skild utredning som ska bli klar i vår.
Det konstateras också att flera av dem som gett utlåtande vill förbjuda kastrering utan smärtlindring eller bedövning. I den frågan finansierar jord- och skogsbruksministeriet som bäst ett undersökningsprojekt om alternativ till kastrering. När undersökningen är färdig övervägs frågan åter.
- När det gäller grisningshäckarna hoppas jag verkligen att Finland tar det försiktigt och inte gör något förhastat, säger Tomas Långgård. Det kommer att ha stort inflytande på vår konkurrenskraft.
I övrigt är utskottsordföranden lättad över att övergångstiden för de nya kraven på golvkonstruktioner och gruppboxar för suggor och gyltor är 15 år.
- Det ger oss en förhoppning om att kraven skärps i hela unionen så att vi kan hålla konkurrenskraften. Det handlar om dyra investeringar och med den långa övergångstiden får producenterna möjlighet att planera sina investeringar på litet längre sikt.
Vad beträffar de övriga kraven, till exempel dagsljus i alla avdelningar, är övergångstiden 5 år.
De som börjar bygga nytt efter den sista december i år måste i alla fall bygga enligt de nya bestämmelserna.
Den nya förordningen är alltså statsrådets förordning och den innebär att jord- och skogsbruksministeriets förordning om djurskyddskrav vid svinhållning upphävs den första januari.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab