Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
16.11.2012 / Landsbygdens Folk
Producenternas försäljningsjippo blev en stor framgång
- Det var en positiv överraskning med så här stor uppslutning, kommenterar NSP-ordföranden och riksdagsledamoten Thomas Blomqvist, som hann besöka tillställningen mellan mötena i riksdagen.
Också riksdagskollegan och ÖSP-ordföranden Mats Nylund var på plats.
- Man märker att det finns ett intresse för den här saken bland konsumenterna, säger Thomas Blomqvist.
Ännu litet över elva är Ines Ruokolainen, som kommit från Berghäll, den sista i kön. Den hedersplatsen innehar hon dock inte länge.
- Jag tänkte bara köpa bröd och ägg, om det ännu finns av varan, säger hon till LF. Det är inte så farligt att stå i kö, jag är pensionär så jag har tid. Dessutom är det bra med frisk luft.
Ines Ruokolainen tycker maten är rätt dyr för konsumenterna.
- Jag har inte förutsättningar att jämföra med matpriserna i andra länder, säger hon. Men jag måste se på priserna när jag går i butiken. Med de priser som är här i dag märker man också att bönderna får en mycket liten andel. Det bör vara en rättvis fördelning.
Utöver Narinken i Helsingfors hade producentorganisationerna ordnat kampanj också i Karleby samt i Tavastehus, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Villmanstrand, Seinäjoki, Tammerfors och Ylivieska.
Jippot i Helsingfors undvek nederbörd, men i Karleby kom det litet regn.
- Det oaktat var kön cirka 150 meter lång, när försäljningen kom igång, berättar ÖSP:s verksamhetsledare Jan-Ove Nyman som deltog där. En halv timme innan vi startade var det redan kö.
Produkterna tog slut efter en timmes tid.
- De personer jag talade med var i första hand med för att stöda böndernas viljeyttring. Många var förvånade över att bondens andel av matpriset är så liten. Så det här var säkert ett bra sätt att konkret åskådliggöra vad bönderna faktiskt får för det de producerar.
Enligt Jan-Ove Nyman var alla lokala medier på plats.
- Jag vågar nog påstå att det var en succé, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab