Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
16.11.2012 / Landsbygdens Folk
Finland vill minska EU:s långtidsbudget med 130 miljarder
Det här anser regeringens EU-ministerutskott, som förra veckan preciserade Finlands viktigaste mål i EU:s förhandlingar om följande sjuårsbudget, den så kallade långtidsbudgeten för unionen.
Finland är berett på nedskärningar inom budgetens alla delområden. Nedskärningarna bör emellertid inte vara jämnstora för alla utgiftsposter. Enligt ministerutskottet bör nedskärningarna i stället fokusera på områden där kommissionen har föreslagit de största ökningarna.
Även tidigare användning av medel som har visat sig vara ineffektiva eller som har minst europeiskt tilläggsvärde borde ses över.
Att säkerställa vår nuvarande andel av finansieringen av landsbygdsutvecklingen och att bevara östra och norra Finlands ställning när region- och strukturstöden fördelas hör till centrala prioriteringar för Finland, framhåller EU-ministerutskottet.
Det är också viktigt att finansieringsandelen för forskning, utveckling och innovation ökar i förhållande till nuläget.
Finland anser att systemet för att samla medel till unionens budget bör vara så enkelt, transparent och rättvist som möjligt.
"Därför har vi förhållit oss avvisande till förslaget att vissa länder ska beviljas betalningskorrigeringar", heter det i ett pressmeddelande från statsrådets kansli i fredags.
Förhandlingarna om EU:s kommande budget för åren 2014-2020 har kommit in i sitt slutskede. Avsikten är att Europeiska rådet ska försöka nå en överenskommelse på sitt möte, som inleds nästa veckas torsdag i Bryssel.
"I det rådande ekonomiska läget, där EU-länderna är tvungna att anpassa sina egna nationella budgetar, är det viktigt att också unionens budget för de kommande sju åren är moderat", säger ministerutskottet.
"Dessutom är budgetens totalnivå den viktigaste faktorn som påverkar vår egen ställning som nettobetalare. Om EU:s budget växer kommer Finlands avgifter att öka kraftigare än det penningbelopp som vi får från unionen."

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab