Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.11.2012 / Landsbygdens Folk
SLC oroligt för nedskärningar i jordbruksstöden
- Den nationella motfinansieringen av miljö- och LFA-stödet som i år är kring 72 procent kan säkert höjas, men den stora frågan är om det är möjligt att höja den nationella finansieringen på sikt, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.
I bakgrunden till budgeten finns även EU-kommissionens förgröningspolitik inom lantbruket. Fördelningen av medel påverkas också av utjämningen på grund av ojämna hektarstöd i medlemsländerna.
I år har jordbrukaren fått nästan hälften av sin inkomst i form av stöd. Stödens andel byggs upp av det nationella, LFA-, miljö- och CAP-stödet. I LFA- och miljöstödens fall delas finansieringen mellan EU och Finland så att Finland står för ca 72 procent i bägge fallen. LFA är kompensationsbidraget.
- Minskar EU-stödet så minskar troligtvis även den nationella motfinansieringen, säger Laxåback. I lågkonjunkturer är dock jordbruket i allmänhet en stabil faktor. Folk måste alltid äta. 95 procent av medlemmarna i SLC, med underordnade producentorganisationer, är medlemmar i SLC:s miljöstödsprogram. Programmets effekter har varit bättre miljömedvetenhet, mer precis gödselanvändning och bättre stallgödselhantering, m.m.
I SLC:s miljöstödsprogram prioriteras riktade åtgärder, synlig effekt, vattenvård, biodiversitet och minskad byråkrati. Med riktade åtgärder menas att man eftersträvar precision i insatserna.
På SLC:s fullmäktige den 28 november tar man upp konsumentens och producentens relation till miljön, och besluter om det miljöpolitiska programmet. SLC:s miljöpolitiska program har funnits sedan 1990 och går nu in för sin fjärde version.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab