Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
16.11.2012 / Landsbygdens Folk
Danmark avskaffar omstridd fettavgift
Konsumtionen av fetthaltiga livsmedel som berörs av skatten har knappast alls minskat sedan fettskatten infördes i oktober senaste år. Smör, grädde, kött, choklad, pizza, färdigmat och diverse andra produkter har däremot blivit dyrare.
Danmark blev först i världen med en skatt på mättat fett. Skattesatsen per kg mättade fettsyror är 16 danska kronor, cirka 2,15 euro. Därmed steg priset för ett smörpaket på 250 gram med 0,29 euro.
Men skatten har huvudsakligen genererat byråkrati och hotar till och med arbetsplatser, medger skatteminister Holger Nielsen. I stället för att undvika fett har danskarna börjat köpa billigare och sämre produkter.
Konsumenter som är bosatta i södra Danmark har också ökat sina inköpsresor till butiker på den tyska sidan av gränsen.
Nu ska fettskatten bort och planerna på en motsvarande sockerskatt skrinläggs. Butikskedjorna har lovat att sänka sina matpriser så fort skatten skrotas.
Jordbruks- och matminister Mette Gjerskov konstaterar att handeln, livsmedelsindustrin och branschorganisationer har lobbat häftigt för att skatten ska avlägsnas. Hon vill därför kontrollera att handeln faktiskt håller sitt löfte att sänka priserna då det kommer till kritan.
Fettskatten beslöts av den tidigare regeringen redan år 2009. Den nuvarande regeringen har aviserat en skatt på sockertillsatser. Men nu slopas båda projekten.
Fettskatten har motiverats av folkhälsoskäl. Intag av fett förorsakar många folksjukdomar och blir dyrt för hälsovårdssystemet och alltför många danskar lider av övervikt. Nu ska regeringen överväga andra möjligheter att angripa problemet.
I Frankrike står en så kallad Cola-skatt på läskedrycker till diskussion som ett medel att styra konsumtionen i en hälsosammare riktning, men initiativet har hamnat i häftig kritik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab