Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.11.2012 / Landsbygdens Folk
Parlamentet skjuter upp CAP-reformen till 2013
Jordbruksutskottet skulle ursprungligen enas om en ståndpunkt ännu denna höst, men beslöt på måndagen att skjuta upp behandlingen. Utskottet kommer att rösta om reformen den 23 och 24 januari.
Därefter kan det dröja fram till mars 2013 innan parlamentet kan ta slutlig ställning till jordbruksreformen i plenum.
Därmed skjuts också de slutliga EU-förhandlingarna om jordbruksreformen framåt. Först då reformen har fått klartecken från parlamentet kan kommissionen, medlemsländernas jordbruksministrar och parlamentet börja jämka samman sina viljor.
Den slutliga överenskommelsen kan med god tur klubbas av i slutet av juni under Irlands ordförandeskap, men risken finns att processen drar ut till hösten, då Litauen leder EU-rådet. I värsta fall kan reformen försenas ända till 2015.
Behandlingen i EU-parlamentet har försenats till följd av flera tusen ändringsförslag i texten. Men de svåra meningsskiljaktigheterna mellan medlemsländerna om EU:s långtidsbudget och anslagen till jordbruket fram till 2020 spelar en minst lika viktig roll.
Parlamentets uppfattning är att EU:s långtidsbudget måste vara spikad innan parlamentarikerna tar sig an CAP-reformen. Parlamentet vill inte rösta om jordbruket innan klara siffror föreligger.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab