Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.11.2012 / Landsbygdens Folk
Inga pengar för åländska skördeskador
- Men tanken är fortfarande att man från 2015 går över till den tidigare föreslagna modellen med privatisering av avbytarservice och vikariehjälp, förklarar Sölve Högman som är chef för landskapsregeringens jordbruksbyrå.
Stöden enligt landsbygdsutvecklingsprogrammet fortsätter på samma nivå som tidigare. Det innebär 4 miljoner i miljöstöd och drygt 2,8 miljoner euro som kompensationsbidrag.
- Vi vet att beloppet är ganska lågt i förhållande till den efterfrågan som finns, konstaterar Högman.
Investeringar i mjölkproduktionen ska prioriteras.
För räntestödslån på grund av skördeskador föreslås ett oförändrat anslag på 10.000 euro. Men trots att det i budgeten inte anslås några pengar för ersättning av skördeskador håller landskapsregeringen dock dörren en aning på glänt och lovar att följa läget för att senare kunna ta beslut om eventuella stödåtgärder.
Det finns också en arbetsgrupp som utreder behovet att exempelvis överföra LFA-stödet från landskapets till statens budget.
- Men Åland kan inte ensidigt fatta beslut om den saken. Arbetsgruppens uppdrag är att syna alla stödformer för att se om behörighetsfrågor mellan Åland och riket behöver omvärderas, förklarar Högman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab