Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
2.11.2012 / Landsbygdens Folk
Schmallenbergvirus nu också i södra Finland
Enligt Evira har viruset spridit sig på bred front till södra Finland under sommaren och förhösten 2012. Evira har fortsatt kartläggningen av spridningen. Resultaten tyder på att viruset förekommer söder om linjen Vasa-Nyslott.
Hittills har prover analyserats från 47 olika gårdar. På 25 gårdar har antikroppar påträffats. Undersökningarna fortsätter.
Åland och sydvästra och södra Finlands kustområde har betraktats som ett riskområde med tanke på sjukdomen. Framöver undersöks också prover som kommit från områden utanför riskområdet. Därmed blir det möjligt att klarlägga hur långt norrut och österut viruset har hunnit sprida sig.
Schmallenberg har nu också för första gången påvisats i Norge. Där har man funnit svidknott i södra Norge. De norska livsmedels- och veterinärmyndigheterna antar att smittan kommer från Danmark eller Sverige.
Antikroppar påträffades i slutet av oktober hos nötboskap och får i Österrike i samband med en omfattande kartläggning som Österrikes byrå för hälsa och livsmedelssäkerhet för närvarande genomför. De brittiska myndigheterna rapporterade nyligen om antikroppar hos en bagge på ön Orkney.
Viruset påträffades för första gången i den tyska staden Schmallenberg. År 2011 rapporterades flera fall i Tyskland, Holland och Belgien. I år har viruset påvisats i Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Österrike, Luxemburg, Norge och Finland.
Senaste år påträffades antikroppar i Sverige. De tre djur som bar på antikroppar kan ha blivit smittade av svidknott som hade kommit med vindar från kontinenten. Inga tecken på viruset har påträffats i Sverige detta år.

Schmallenbergviruset sprids från en idisslare till en annan via svidknott. Spridningen påverkas av temperaturen i omgivningen, antalet svidknott som bär på viruset och antalet idisslare som är mottagliga för smitta. Då temperaturerna sjunker upphör svidknotten med sin aktivitet och då slutar också viruset sprida sig. För närvarande vet man inte om viruset förmår övervintra i Finland.
Enligt Evira är det sannolikt att svidknott som bär på viruset också framöver kommer till Finland med sydliga och sydvästliga vindar. Några symptom har än så länge inte inrapporterats. Virussmitta kan ibland orsaka missbildningar hos fostret.
Sjukdomen smittar inte till människor och föranleder inte heller några åtgärder från myndigheternas sida. Vid misstanke om smitta är det skäl att kontakta en lokal veterinär.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab