Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
2.11.2012 / Landsbygdens Folk
EU vill skärpa regler för agrarspekulation
Därmed stöder parlamentet försöken att bromsa upp spekulationsexcesser och förbättra konsumentskyddet och transparensen inom värdepappershandeln. Parlamentet antog Mifid-direktivet med en bred majoritet av 495 röster och en förordning med 497 röster. Mifid reglerar marknaden för finansiella instrument och stärker konsumentskyddet för icke-professionella placerare.
Regleringen ska bromsa överdriven spekulation på terminsmarknaderna för råvaror genom att ställa begränsade positioner för investerare som handlar med råvaruderivat. Detta gäller särskilt spekulationer som kan bidra till manipulationer av prisnivån.
Spekulation i livsmedel på terminsmarknaderna har fått ett dåligt rykte. En oansvarig handel med råvaruderivat anses bidra till snabba förändringar i livsmedelsprisernas utveckling och framkalla hunger.
Parlamentet drar upp en gräns mellan investerare som arbetar med fysiska jordbruksprodukter och spekulationer utan underliggande råvara. För bankfonder och andra spekulativa investerare förutsätter parlamentet begränsade positioner, d.v.s. övre gränser för handel med råvaruderivat. Handeln med råvaror på börserna kan däremot fortsätta som tidigare.
Börsinspektionen har ändå möjlighet att kontrollera investerare som handlar med fysiska råvaror och bör ingripa vid fall av missbruk. I så fall kan också positionerna begränsas för sådana aktörer.
Uppdateringen av Mifid är en följd av EU:s åtaganden gentemot G20-länderna. Därmed försöker man rätta till de brister som har uppdagats i samband med de senaste årens problem på finansmarknaden. Om allt avancerar enligt planerna ska direktivet träda i kraft nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab