Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.10.2012 / Landsbygdens Folk
Antikroppar mot Schmallenbergviruset har påträffats på Åland
De undersökta proverna har tagits i samband med uppföljningen av virussjukdomar bland nötkreatur i slutet av september. Nötkreaturen är födda på Åland och att antikroppar påträffades visar att nötkreaturen i något stadium smittats av viruset. Viruset kan ha kommit till Åland med virusbärande svidknott eller införda idisslare. I Europa är Schmallenbergviruset ett nytt virus, som senaste höst påträffades i Tyskland. Virus och antikroppar mot viruset har påträffats i flera europeiska länder, även i Danmark och Sverige.
Schmallenbergviruset smittar från en idisslare till en annan via svidknottsbett. Viruset smittar idisslare och kameldjur som hålls som husdjur och också frilevande hjortdjur under våren och hösten då svidknotten är aktiva.
Om ett djur smittas under dräktigheten, kan viruset störa fostrets utveckling. I det område där sjukdomen förekom i fjol (Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, England) föddes också senaste vinter och vår missbildade lamm och kalvar. Hos vuxna individer är smittan ofta symptomfri eller också kan det förekomma feber, ibland diarré och nedsatt mjölkproduktion.
Evira undersöker prover från idisslare som skickats in på grund av förtida kalvningar och importerade idisslare med tanke på Schmallenbergvirus och antikroppar mot viruset. Prover av nötkreatur från besättningar i södra och sydvästra Finlands kustområde och på Åland undersöks också med tanke på Schmallenbergvirus och antikroppar mot viruset.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab