Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.9.2012 / Landsbygdens Folk
Extremt svår skörd i år
- Det hjälpte bra, säger rådgivare Ulrika Wikman vid Österbottens Svenska Lantbrukssällskap. Men torkningstiderna är långa och kostnaderna höga.
Enligt rådgivare Jonas Löfqvist vid ÖSL gjorde solskensdagarna också att det blev fart på skördetröskorna i de norra delarna av svenska Österbotten. Detta säkert speciellt med tanke på att sämre väder utlovades mot veckans slut.
Trots brådskan fanns det dock ännu en del otröskade arealer i mitten av veckan.
- Dessutom ligger det kvar mycket halm på åkrarna. Av allt att döma blir det brist på strö och det blir verkligen ett problem i vinter, säger Jonas Löfqvist.
Jörgen Bergman bekräftar att det i mitten av veckan fanns stora arealer oskördade i Östnyland.
I onsdags talade man om upp till 40 procent, men med lokala variationer.
- I Östnyland har det kommit stora mängder regn och uppehållen mellan regnen har varit för korta för att åkrarna skulle hinna torka, säger Jörgen Bergman. Det har varit verkligt ostadigt, och enligt prognoserna blir det inte bättre inom de närmaste dagarna.
Torrt väder, sol och blåst skulle behövas en längre tid, men det ser inte ut som om någon hörsammar den förhoppningen just nu.
- Man ser att folk är ute mellan skurarna för att försöka rädda vad som räddas kan. Det är förståeligt eftersom bara mer regn har utlovats.
Det börjar emellertid bli mjukt på åkrarna, och skördandet belastar både maskinerna och marken.
- Kvaliteten lider naturligtvis också, fortsätter Jörgen Bergman. När det gäller vetet finns det en stor risk att det mesta blir foder.
När det normala är att man strävar efter en fukthalt på högst 20 procent vid tröskningen är det inte ovanligt att man rundat 30 procent nu i år.
- Det goda är förstås att priset på fodersäd än så länge är hyfsat jämfört med priset på brödsäd. Men så är torkningskostnaderna nog också höga. Bränslepriset har fördubblats under de senaste fem åren.
Rybs och raps brukar torka snabbare än vete. Det finns ännu fält som ser bra ut, men risken är stor för att skörd och kvalitet försämras vid fortsatta regn.
Det kan bli liggväxt och stora avdrag för inslag av ogräsfrön. Det igen ökar i så fall risken för att arealen minskar ytterligare nästa år.
- Det kan hända att många börjar tröttna på oljeväxter efter flera år med misslyckade skördar, bekräftar Jörgen Bergman.
- Det vete vi har fått in hittills har varit relativt bra, men jag är nog väldigt osäker på om det som är kvar på åkern håller kvalitet för brödsäd, säger Kenneth Ahlqvist vid uppköparen Avena.
- Det ser ut som om mycket vete blir fodersäd i år. Det kan hända att det tidvis blir utrymmesproblem, för vi väntar ännu på en hel del havre, och den tar mycket utrymme.
Å andra sidan så torde det enligt Kenneth Ahlqvist just nu finnas bra lagerkapacitet i landet, det gäller främst gårdarnas egna lager.
- Vi ska inte heller glömma att många djurgårdar har haft sina foderlager tomma hittills.
När Kenneth Ahlqvist talar om möjliga problem med utrymmen, så är det i alla fall utgående från att den skörd som finns kvar kommer att bärgas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab