Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
28.9.2012 / Landsbygdens Folk
Reglerna för försäljning av obehandlad mjölk lättas
Anmälan krävs inte av gårdar som säljer små mängder, utan verksamheten betraktas som primärproduktion på samma sätt som i dag.
− Ett enklare system är ett svar på konsumenternas önskemål och ingår också i regeringens politik som har målet att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel, konstaterade jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen som tog emot en medborgaradress i Helsingfors.
Förslaget till förordning innehåller vissa metoder för hantering av hälsoriskerna, bl.a. att följa upp hälsan hos boskapsdjuren, separera primärproduktionen och livsmedelslokalen från varandra, att förvara råmjölken tillräckligt svalt, bestämma en försäljningstid för mjölken samt att kräva skriftlig produktinformation som ges till konsumenten.
Anledningen till ändringarna är att direktförsäljning av råmjölk har åtminstone på vissa gårdar ökat och ligger nu över primärproduktionsgränsen på 2.500 kg per år. Eviras riskprofil tar hänsyn till de mikrobiologiska riskerna i råmjölk, t.ex. EHEC-bakterien som är farlig för människan.
− Avsikten är att förslaget till förordning sänds för utlåtande i höst. Bestämmelserna får sin slutliga form utifrån utlåtandena. Även Europeiska kommissionen informeras om de nya bestämmelserna som kommissionen kan kommentera. De nya bestämmelserna träder i kraft år 2013, säger direktören för enheten för livsmedelssäkerhet Veli-Mikko Niemi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab