Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
21.9.2012 / Landsbygdens Folk
Bra initiativ om konkurrens men knappast stora förändringar
Enligt programmet kommer man att foga en ny paragraf som gäller dagligvaruhandeln till konkurrenslagen. Enligt paragrafen är en aktör inom dagligvaruhandeln i dominerande marknadsställning om dess marknadsandel i Finland överstiger 30 procent.
SLC konstaterar att konkurrensverket i och med lagändringen tydligare kan ingripa i ojusta lägen.
SLC påpekar att alla led i livsmedelskedjan ska erhålla en skälig ersättning för sin insats. SLC kräver även en utveckling av avtalspraxis mellan handeln och industrin samt att ursprungsmärkningen ska förbättras.
Enligt den nuvarande marknadsställningen för dagligvaruhandeln betyder den nya paragrafen att K- och S-gruppernas centralaffärer bör beakta den bestämmelse i konkurrenslagen som förbjuder missbruk av dominerande marknadsställning.
Bestämmelsen är inte avsedd att begränsa möjligheterna för enskilda köpmän att köpa produkter av lokala producenter.
Arbets- och näringsministeriet bereder en proposition i ärendet som ska överlämnas till riksdagen i höst.
Konkurrensverket och konsumentverket sammanslås också till ett nytt ämbetsverk, konkurrens- och konsumentverket, som ska inleda sin verksamhet 1 januari. Regeringen överlämnade propositionen och de anknytande lagförslagen till riksdagen i måndags.
Enligt propositionen ska de berörda myndigheternas lagstadgade uppgifter inte ändras. Till det nya ämbetsverkets uppgifter hör att genomföra konkurrens- och konsumentpolitiken, att säkerställa en fungerande marknad, att genomföra konkurrenslagen och EU:s konkurrensregler samt att trygga konsumenternas ekonomiska och rättsliga ställning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab