Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
21.9.2012 / Landsbygdens Folk
Demonstration krävde bättre villkor för matproducenter
- När gårdarna blir större leder det i många fall till att bönderna måste göra stora och dyra investeringar. Köttförädlingen och handeln domineras också av få och starka aktörer. Inte kan man tala om lokalproducerat längre när det står ett och samma märke på allt.
- Jag hoppas vi genom demonstrationen kan vädja till de finländska konsumenternas samvete så att de oftare väljer inhemskt. Och så hoppas jag att vi kan väcka beslutsfattarna så att de kan förhandla fram ett bra CAP-avtal, säger Raimoranta som själv producerar ekologiskt nötkött.
Demonstrationen väckte en hel del uppmärksamhet när den drog genom stadens centrum mot jord- och skogsbruksministeriet i Kronohagen. Folk längs gatorna tog ivrigt bilder av demonstrationståget som leddes av en Massey Ferguson modell äldre. Utanför ministeriet gjorde demonstrationståget ett kort uppehåll.
- Det måste bli en ändring på jordbrukspolitiken nu. Vi har inte råd att förlora en enda odlare till. Vi kräver att jordbruksreformerna leder till en rejälare och mera ekologisk produktion, sade Jukka Lassila som är ordförande för Förbundet för naturenlig odling.
- Det är fint att ni lyfter upp frågan om matproduktionen. Satsningen på mera ekologiskt finns inskrivet i regeringsprogrammet, sade Heimo Hanhilahti, chef för jordbruksavdelningen, som tog emot demonstranterna utanför ministeriet.
I Kronohagen steg de flesta demonstranterna upp på någon av traktorflaken för att åka vidare mot Sörnäs som var ändstation. Tappert försökte demonstranterna hålla humöret uppe, men när regnet tilltog så tystnade också ramsorna.
Det var en ganska blöt och något decimerad skara som kom fram till Partitorget i Sörnäs. Utomhus var det ganska svårt att känna av någon glad marknadsstämning.
Under ett tak sitter ändå Mari Rupponen på några höbalar och matar sina barn Mai och Roi med ekologisk gröt.
- Det är underbart god gröt det här, säger hon, och ler brett trots blötan. Mari berättar att hon tycker det är viktigt att producenterna får sitt.
- Jordbruk ska vara en lönande näring, säger hon och förespråkar mera direktförsäljning från producent till konsument.
Mari säger att hon visserligen gärna äter ekologisk mat, men att hon alla gånger väljer inhemskt och närproducerat hellre än utländskt och ekologiskt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab