Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.9.2012 / Landsbygdens Folk
Nu verkställs försämringarna i budgeten
Jord- och skogsbruksministeriets förslag i augusti innehöll en fullmakt i det nationella stödet på 53,3 miljoner euro. Det handlar egentligen om pengar ur budgeten för 2014 som man skulle ha kunnat bevilja redan nästa år ifall budgetmedlen skulle ta slut. Finansministeriet satte emellertid sparkniven på den här fullmakten i sitt förslag och så blev det även i regeringens proposition.
Regeringen gav i måndags i samband med budgetförslaget en proposition om försämringar i avträdelsestödet. Enligt propositionen slopas redan nästa år möjligheten att få avträdelsestöd för överlåtelse av tillskottsmark till en annan gård. Året efter höjs åldersgränsen för avträdelsestöd genom generationsväxlingar från 56 till 59 år. Dessutom höjs minimiinkomsten av jordbruket från 10.000 till 15.000 euro.
Regeringen föreslår också en minskning av räntestödet vid räntestödslån från nuvarande 4 till 3 procent.
Enligt social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande blir det utgiftsbesparingar i avbytarverksamheten jämfört med årets budget. Antalet semesterdagar hålls vid 26, men framöver ska jordbrukare som arbetar på samma gård ta ut 20 dagar semester samtidigt mot 16 nu. Enligt lagförslaget kommer det här att gälla på gårdar med upp till 20 djurenheter. Hittills har gränsen gått vid 15 djurenheter.
Utöver detta höjs avgiften för vikariehjälp: grundavgiften höjs från 1 till 3 euro i timmen. Dessutom ska jordbrukaren betala ett belopp som motsvarar arbetsinkomsten enligt lagen om pension för lantbruksföretagare dividerat med 6.000 euro mot 5.000 euro i dag.
Villkoren för vikariehjälp på grund av vuxenutbildning ändras också. Enligt lagförslaget ska man bara kunna få hjälp när man deltar i utbildning som uttryckligen anknyter till jordbruket.
Inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde har regeringen även gett ett lagförslag, som innebär högre arbetspensionsförsäkringspremie för jordbrukarna. Enligt beräkningar leder propositionen till en höjning med i genomsnitt 1 procentenhet, det vill säga cirka 210 euro årligen. Förhöjningen genomförs så att den så kallade nedsatta procentsatsen höjs från 49 till 54 procent av basprocentsatsen. Också den så kallade mellanprocentsatsen ändras.
Stödet till enskilda vägar drabbas av en ordentlig beskärning och är nästa år nere i 8 miljoner euro.
Inom miljöministeriets förvaltningsområde är stödet till kommunerna för planläggning av bland annat vindkraft nästa år åter uppe i årets nivå. Tidigare i somras hade faktiskt både miljöministeriet och finansministeriet en bantning med hälften i sina förslag.
När det gäller stödet för vatten och avlopp inom miljöministeriets förvaltningsområde har finansministeriets bantning till 11,542 miljoner hållit. Det är den del av anslaget som berör statliga miljö- och vattenarbeten som finansministeriet vill spara på.
Inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde föreslår regeringen nu 125 miljoner euro i stöd för förnybar energi. Tidigare i somras föreslog arbets- och näringsministeriet 131,1 miljoner euro, medan finansministeriets förslag gick på 123,9 miljoner.
I finansministeriets förslag var de beräknade anslagen ordentligt omrockerade: Arbets- och näringsministeriet hade räknat med en åtgång av stödet på 69,3 miljoner för vindkraftverk. Den summan hade finansministeriet emellertid höjt till 73,1 miljoner. Samma belopp finns även nu i budgeten.
Däremot hade arbets- och näringsministeriet räknat med en åtgång på 57,1 miljoner för kraftverk som använder skogsflis, och där hade finansministeriet skurit ordentligt, ner till 46 miljoner. I regeringens proposition är den summan nu 47,1 miljoner euro. De övriga summorna är 1,8 miljoner som beräknas gå åt till kraftverk som går på biogas och 3 miljoner som man räknar med går åt till kraftverk på ved.
Regeringen föreslår i en budgetproposition att kompletterande stöd betalas till skogsflis som förgasas i en förgasare för att användas som bränsle i en pulverförbränningspanna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab