Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
21.9.2012 / Landsbygdens Folk
Nytt försök med offentliga stödlistor
Medlemsländerna måste avlägsna de offentliga stödlistorna då EU-domstolen år 2010 fastslog att den offentliga publiceringen av namn på privatpersoner inte är förenlig med EU:s stadga för grundrättigheter.
Numera publiceras endast namnet på andelslag, aktiebolag och andra juridiska personer som erhåller stöd. Men kommissionen vill återinföra de offentliga listorna för privatpersoner med stödmottagarens namn och förnamn, hemort och postnummer.
I listan publiceras beloppen av direkta gårdsstöd samt landsbygdsstöd inklusive det nationella beloppet för samfinansieringen. Informationen ska finnas till påseende under minst två år.
Enligt förslaget ska småbrukare förbli anonyma. Medlemsländerna ska orientera sig efter de stödgränser som fastställs på basen av de kommande, förenklade stödreglerna för småbruk.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș kommer sannolikt att lägga fram lagförslaget ännu inom september.
Tyska producentorganisationer har redan kritiserat initiativet. Tyskarna anser att kommissionen vill lämna ut privata personuppgifter utan hänsyn till datasekretessen. Det utsätter jordbrukarna för dubiös reklam och till och med bedrägeriförsök.
EU-kommissionens senaste försök att införa offentliga stödlistor stjälpte på ett kompakt motstånd från Tyskland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab