Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
20.9.2012 / SLC
SLC: Välkommet konkurrensinitiativ, men små förändringar
Regeringens initiativ till att främja konkurrensen i livsmedelskedjan är positivt men kommer knappast att ha större praktisk betydelse. Det anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.  om programmet för sund konkurrens som regeringen behandlade på sin aftonskola i onsdags.

Enligt programmet kommer man att till konkurrenslagen foga en ny paragraf som gäller dagligvaruhandeln. Enligt paragrafen är en aktör inom dagligvaruhandeln i dominerande marknadsställning om dess marknadsandel i Finland överstiger 30 procent.
- I och med lagändringen kommer konkurrensverket att tydligare kunna ingripa i ojusta lägen, konstaterar SLC:s ordförande Holger Falck.

SLC understryker att alla led i livsmedelskedjan ska erhålla en skälig ersättning för sin insats. Även en utveckling av avtalspraxis mellan handeln och industrin samt att ursprungsmärkningen bör förbättras, anser producentorganisationen.

Enligt den nuvarande marknadsställningen för dagligvaruhandeln betyder den nya paragrafen att K- och S-gruppernas centralaffärer bör beakta den bestämmelse i konkurrenslagen som förbjuder missbruk av dominerande marknadsställning. Bestämmelsen är inte avsedd att begränsa möjligheterna för enskilda köpmän att köpa produkter av lokala producenter.

Tilläggsupgifter:
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.  
Ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
Verksamhetsledare Jonas Laxåback,tel. 0400 568 342
www.slc.fi



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab