Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
18.9.2012 / SLC
Mavi: Elektronisk ansökan sparar tid och minskar felen
År efter år berömmer användarna den elektroniska ansökan om jordbrukarstöd. Så också i år. Jordbrukarna anser att ansökan om stöd via nätet sparar tid, minskar felmöjligheterna och löper både snabbt och behändigt.

Enligt den användarrespons som Landsbygdsverket samlade in våren 2012 är webbtjänsten Vipu så bra att användarna inte vill återgå till att göra ansökningar på papper. Hela 85 % av de jordbrukare som besvarade responsenkäten uppger att de säkert kommer att sköta ansökan via nätet också nästa år.  

Våren 2013 beställer en tredjedel av jordbrukarna inte alls några tryckta guider och blanketter, eftersom materialet finns på nätet i uppdaterad form. Den gångna våren prövade man i kommunerna Jalasjärvi och Kurikka i södra Österbotten på att frångå postningen av ansökningsmaterial. Jordbrukarna fick guiderna och blanketterna på papper bara om de hade beställt dem. Sammanlagt 61 procent av de omkring tusen jordbrukarna i området tyckte att de inte behövde ansökningsmaterialet och tänker inte beställa det i fortsättningen heller.

Vipu-rådgivaren och kartgränssnittet är favoriter

Vipu-rådgivaren är det mest uppskattade verktyget i Vipu-tjänsten och utnyttjades allt mer under den gångna vårens ansökningsomgång. Med hjälp av Vipu-rådgivaren kan man se t.ex. utbetalningstidtabellen för olika stöd och få tips om den elektroniska ansökan.

Också möjligheten att göra kartkorrigeringar via nätet ansågs vara viktig. De elektroniska kartkorrigeringarna är betydligt exaktare än de som görs på papper, därför har de minskat korsgranskningsfallen avsevärt.

Användarna vill att alla ansökningsblanketter ska gå att lämna in via Vipu-tjänsten. Vid sidan av att det här nu inte är möjligt är problem med teleförbindelserna och vanan att göra stödansökan på papper de största orsakerna till att inte göra ansökan via nätet.

Siktet inställt på våren 2013

De som använder Vipu-tjänsten önskar sig lättfattlig information om stödansökan. Dessutom efterlyses mera datorförmedlad kommunikation, även om Facebook inte vinner stort understöd. Anvisningarna, guiderna och Mavis webbsidor är de viktigaste informationskanalerna.

Planeringen av nästa års stödansökan är på väg att starta. Landsbygdsverket kommer att beakta den inlämnade responsen vid den.


Mer information från Landsbygdsverket:
Enhetschef Anneli Kupari
020 772 5753
fornamn.efternamn@mavi.fi

Pressmeddelandet kan också läsas på adressen:
www.epressi.com/tiedote/maatalous-ja-maaseutu/sahkoinen-haku-saastaa-aikaa-ja-vahentaa-virheita

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab