Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
14.9.2012 / Landsbygdens Folk
Beslut om EU-budgeten kan dröja till nästa vår
Ministrarna dryftade tidtabellen för EU:s långtidsbudget och den kommande jordbruksreformen. Utan budget kan CAP-reformen inte fastställas. Tidsplanen för långtidsbudgeten är därför av största intresse.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș uttryckte optimism inför möjligheterna att spika långtidsbudgeten 2014-2020 redan i höst, på det extra toppmöte som ordförandelandet Cypern ska arrangera i november. Ifall budgetramen kan slås fast inom detta år, är det möjligt att ta ett beslut om CAP-reformen redan i början av nästa år, menade Cioloș.
Men optimismen var inte lika utpräglad hos medlemsländernas delegationer. Ministrarna betonade att det fortfarande finns gott om problem av teknisk natur som måste lösas. Det gäller inte minst gårdsstöden och marknadsordningarna.
Höstens ordförandeland Irland hörde till skeptikerna. Irlands jordbruksminister Simon Coveney varnade i Nicosia för riskerna att förhandlingarna drar betydligt längre ut på tiden.
Ifall stats- och regeringscheferna inte kan enas om EU:s finanser före årsskiftet, blir tiden knapp. Jordbruksministrarna hinner inte sätta sig in i alla detaljer under den korta tiden. Många punkter i CAP-förslaget är dessutom ännu öppna, anmärkte Coveney.
Cioloș betonade att kommissionen ännu kan erbjuda kompromisser, förutsatt att de inte urvattnar reformförslaget. Det gäller framför allt den svåra frågan om så kallade ekologiska fokusområden. Enligt Cioloș kunde de gröna zonerna användas för odling av grödor som växer utan kvävegödsel. Därutöver vore det tänkbart att flera jordbrukare samarbetar för att gemensamt uppfylla de obligatoriska förgröningsåtgärderna.
Han lyckades inte övertyga Copa-chefen Gerd Sonnleitner, som varnade för regler som tvingar jordbrukarna att lägga sju procent av sin odlingsmark i träda. Mot bakgrunden av årets svåra torka, frostskador och den globalt stigande efterfrågan på livsmedel är träda det sista jordbruket nu behöver. EU:s jordbrukssektor måste arbeta lönsamt, inskärpte Sonnleitner.
Cioloș betonade att läget inom livsmedelsförsörjningen inte kan betecknas som katastrofalt. Världssamfundet hushållar numera rätt effektivt med resurserna, trots knappare lager. Agrarkommissionären betonade att både Ryssland och Kina har förbättrat rapporteringen om sina lagerbestånd till följd av G20-gruppens nya krav på öppenhet. Ingen skrämmer längre marknaden genom att hota med exportbegränsningar.
Enligt Cioloș är den globala försörjningen med spannmål tryggad och detta gäller inte minst EU. I EU handlar det mindre om produktivitetsökningar och mer om att skona resurserna på lång sikt. Reformen av jordbrukspolitiken bidrar till att skapa fruktbarare jordar och öka artmångfalden, ansåg Cioloș.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab