Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
14.9.2012 / Landsbygdens Folk
Brittiska jordbruksministern fick lämna regeringen
Spelman har haft svårigheter att vinna jordbrukarkårens förtroende. Hennes försök att sälja ut statliga skogar blev också ett fiasko. I jordbruksförhandlingarna med EU har Spelman fört en liberal linje med målet att sänka jordbruksstöden.
Ryktena om att David Cameron skulle ha sparkat den 54-åriga ministern av åldersskäl dementeras däremot med eftertryck från Downing Street. Premiärministerns stab hänvisar till att Spelmans efterträdare är två år äldre.
Ny jordbruks- och miljöminister blir 56-årige Owan Paterson, som sedan år 2010 är minister för Nordirland i Camerons regering. Han har tidigare engagerat sig i jordbruksfrågor och anses förstå jordbrukarnas problem.
Producentorganisationen NFU har gratulerat den nya ministern till sin utnämning. NFU anser att Paterson är kvalificerad för uppdraget och kan jordbruk. Miljörörelserna befarar däremot att miljöministern inte är tillräckligt grön.
Det är svårare att förstå grunderna till statssekreteraren Jim Paices utträde ur regeringen. Inom jordbruksministeriet Defra har Paice skött konkreta jordbruksfrågor på ett sätt som har vunnit erkänsla, både hos allmänheten och inom jordbrukarkåren.
I slutet av sommaren har Paice intensivt medverkat till det frivilliga avtal som mjölkproducenter och mejerier nyligen undertecknade för att stärka mjölkproducenternas inflytande i leveranskedjan.
Paice efterträds av den 58-årige liberaldemokraten David Heath som vid sidan av sina politiska uppdrag uppges ha fött upp avelsgrisar. Han är utbildad optiker och betecknas allmänt som euroskeptiker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab