Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
14.9.2012 / Landsbygdens Folk
Matpriset stabiliserades på en relativt hög nivå
Konsekvensen av det hela är att FAO:s matprisindex har stabiliserats på 213 punkter. Ännu i juli steg indexet med sex procent. Då förutspådde experterna att priserna skulle fortsätta att stiga.
Försämrade utsikter för USA:s majsproduktion och Rysslands veteskörd förstärkte efterfrågan på exportvara i början av augusti. Men trycket på priserna lättade mot slutet av månaden efter regn i flera områden som har drabbats av torka.
Rysslands försäkringar att inte införa exportrestriktioner har också lugnat ner marknaden. Men situationen fortsätter att vara spänd eftersom de globala lagren av spannmål krymper snabbare än väntat.
Enligt FAO kommer den globala spannmålsproduktionen inte att möta den förväntade efterfrågan under säsongen 2012/2013. Den senaste prognosen tyder på en global produktion av 2.295 miljoner ton spannmål, eller fyra procent under juliprognosen.
Detta skulle motsvara en minskning med 2,2 procent jämfört med fjolårsskörden. Samtidigt beräknas konsumtionen av spannmål till 2.317 miljoner ton, eller 22 miljoner ton mer än den beräknade produktionen.
FAO:s experter beräknar den globala skörden av fodersäd till 1.148 miljoner ton, eller 17 miljoner ton mindre än 2011. Den förväntade nedgången beror i första hand på missväxt inom majsproduktionen.
FAO har sänkt prognosen för veteproduktionen sedan juli. Årets veteskörd beräknas bli cirka 663 miljoner ton eller två procent lägre än den tidigare prognosen.
Den ryska veteskörden kan enligt FAO:s statistiker minska med 29 procent jämfört med fjolåret. Ännu mer drastiska är skördeskadorna i Kazakstan och Ukraina där veteskörden kan minska med upp till 47 respektive 36 procent.
I USA förväntas veteskörden däremot öka med 13,5 procent. Goda skördar väntas också i Indien och Kina.
Under augusti månad steg FAO:s köttprisindex med 2,2 procent. Den stigande prisnivån är en följd av den höga efterfrågan på spannmål inom gris- och fjäderfäsektorn. Köttpriset stiger för första gången efter tre månader av prisfall.
FAO:s prisindex för mjölkprodukter steg med 1,6 procent i augusti. Priserna för skummjölkspulver, kasein, smör och helmjölkspulver har stigit mest. Prishöjningarna beror främst på en ökande efterfrågan och stigande foderkostnader.
Sockerpriset fortsätter att sjunka och ligger nu 25 procent under den höga nivån senaste år. Produktionsutsikterna är goda i såväl Asien som Brasilien och det råder överskott på socker.
Flera experter som deltog i den tyska branschorganisationen DLG:s konferens senaste vecka, räknar ändå med nya prishöjningar för jordbruksprodukter under hösten. De anser att den globala missväxten har underskattats.
Enligt sockerkoncernen Südzuckers marknadschef Berthold Nolte kan man vänta att vetenoteringen stiger till 300 euro per ton på Matif-börsen ännu före julen.
Nolte utgår från att det amerikanska jordbruksministeriet måste korrigera sina prognoser nedåt då skörden börjar köras in. Beräkningarna för den ryska skörden är likaså optimistiska i överkant.
Südzucker-chefen påminde om att terminsbörsernas spekulanter fortsätter att satsa på förväntningar om stigande priser. Noltes bedömning av läget fick stöd av andra konferensdeltagare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab