Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.9.2012 / Landsbygdens Folk
Rödröta på jordgubbar finns mer än man trott
Rödröta förstör jordgubbarnas rotsystem och försämrar skörden. Den sprids inte med bären och påverkar inte användningen av dem som livsmedel.
Rödröta får jordgubbsbestånden att bli tvinvuxna och dö, vilket minskar skörden. Rödrötan är speciellt svår att bekämpa på grund av att den finns kvar i jorden en lång tid. Sjukdomen finns kvar i jorden upp till 15 år utan värdväxt.
Rödrötan har spridit sig till finländska jordgubbsodlingar via utländskt plantmaterial, uppenbarligen redan för flera år sedan. De gårdar där rödröta har hittats har inget gemensamt.
Rödröta har hittats på plantor från olika plantleverantörer i bestånd som planterats under olika år och på många olika sorter. På en del av gårdarna har rödrötan redan hunnit sprida sig inom gården från ett åkerskifte till ett annat. Vissa odlare har lagt märke till att bestånden vuxit dåligt redan under tidigare år.
Det går inte mera att få reda på rödrötans ursprungliga smittkälla. Det har sannolikt funnits flera smittkällor.
Största delen av de konstaterade fallen av rödröta, 14 odlingar, finns i Norra Savolax. De övriga fallen finns i Tavastland (10), Egentliga Finland (4), Södra Savolax (3), Mellersta Finland (3), Birkaland (3), Södra Österbotten (1), Österbotten (1), Satakunda (1) och Nyland (1).
Laboratorieproverna är ännu inte färdigt undersökta, så det kan hittas ytterligare nya fall. De fynd som hittills gjorts tyder på att rödröta förekommer i jordgubbsodlingar i betydligt större omfattning än vad man hittills har hittat.
På grund av det stora antalet fynd av rödröta anser Evira att det inte mera går att utrota sjukdomen i Finland. Därför ålägger Evira inte odlarna att vidta åtgärder för att utrota sjukdomen på de smittade gårdarna, utan endast begränsningar i produktionen av plantmaterial och i överlåtelse av jordmaterial.
Eftersom inga åtgärder föreskrivs, omfattas bekämpningen av rödröta inte av ersättning i anslutning till växthälsa. I samarbete med branschens experter försöker man hitta metoder att bekämpa rödröta och hindra dess spridning.
Evira ber jordgubbsodlarna att anmäla bestånd där symtom förekommer till det egna områdets växtinspektör eller per e-post till Evira (kasvinterveys evira.fi). Inspektioner kan göras ända tills vintern kommer.

Rödröta på jordgubbar kan också förekomma i husbehovsodlingar, om odlingen har anlagts med plantor av utländskt ursprung. Evira kartlägger dock inte spridningen av rödröta i husbehovsodlingar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab