Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
7.9.2012 / Landsbygdens Folk
Ovisshet om agrarstöden bekymrar USA-farmare
Den senaste upplagan av den femåriga jordbrukslagstiftningen Farm Bill löper ut i slutet av september. Problemet är att det nya lagförslaget har kört fast i kongressen. Demokrater och republikaner har inte kunnat enas om programmet.
Demokraterna motsätter sig nedskärningar i livsmedelsprogrammet, som också regleras via Farm Bill. Programmet för livsmedelshjälp till omkring 44 miljoner fattiga amerikaner försvaras av demokraterna men kritiseras av republikanerna.
Politikerna har inte ens kunnat enas om ett nödprogram för boskapsfarmare som har svårt att skaffa fram foder och vatten till sina djur. Förhandlingarna avbröts som resultatlösa inför den fem veckor långa sommarpausen. Sedan dess har ingenting hänt.
Än så länge vet ingen hur nästa Farm Bill kommer att se ut. Producentorganisationerna fruktar drastiska nedskärningar. I senat och representanthus cirkulerar olika bud som varierar mellan fem och tjugo miljarder dollar.
Det mest sannolika sparobjektet är programmet med direkta stöd som omfattar cirka fem miljarder dollar per år. Det direkta stödet betalas utan att vare sig skördens storlek eller rådande marknadspriser beaktas. Beloppet varierar från gröda till gröda. Stödprogrammet ger producenterna fasta årliga inkomststöd enligt historiska kriterier, oavsett den mängd farmaren producerar.
Farmarna börjar bli nervösa eftersom också den statliga skördeförsäkringen har ifrågasatts. Många jordbrukare i det så kallade majsbältet anser att försäkringen är utslagsgivande för deras existens.
Ett 40-tal producentorganisationer har bildat en påtryckningsgrupp under namnet Farm Bill Now. Gruppen ska försöka pressa kongressen till ett beslut inom september. Men tiden är knapp. Kongressen återupptar sitt arbete först den 10 september.
Mer sannolikt är att kongressen förlänger den nuvarande Farm Bill tillsvidare. Experter i Washington tror inte att politikerna vågar ta ett beslut om obekväma sparåtgärder före presidentvalet i november.
Detta skulle förlänga ovissheten för jordbrukarna som efterlyser klara besked för att kunna göra upp sina odlingsplaner för nästa säsong. Situationen försvårar också gårdarnas möjligheter att få krediter.
Paradoxalt nog har de amerikanska jordbrukarna goda utsikter till en god förtjänst, trots torka och missväxt. Enligt jordbruksministeriet USDA stiger USA-jordbrukets nettoinkomst i år till 122 miljarder dollar.
Med beaktande av inflationen stiger jordbruksinkomsten med fyra procent från i fjol till den nästhögsta nivån någonsin. Växtodlarna profiterar på höga råvarupriser som mer än väl kompenserar sämre kvalitet och mindre skördar.
Kritiker hävdar att regeringen försöker hålla jordbrukarna på gott humör inför presidentvalet med yppiga ersättningar från statliga försäkringar. I vissa missväxtområden, bland annat North Dakota, noteras inkomsthöjningar på nästan 40 procent.
Enligt grova uppskattningar väntas det totala ersättningsbeloppet stiga till omkring 30 miljarder dollar. Därtill kommer statliga premier till ett belopp av 11 miljarder dollar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab