Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
7.9.2012 / Landsbygdens Folk
Höstskörden uppskattas till 3,8 miljarder kilo
Beräkningarna har gjorts utifrån uppgifter från landsbygdsnäringsförvaltningens informationssystem som Landsbygdsverket upprätthåller. I dessa uppgifter ingår inte alla förstörda arealer.
Om den uppskattade hektarskörden för vete (3.750 kg/ha) förverkligas motsvarar den femårsmedeltalet. Den totala veteskörden förväntas uppgå till 900 miljoner kilo. Detta är 60 miljoner kilo mer än medeltalet för de fem föregående åren. Vetearealen har minskat i år efter rekordnoteringen i fjol. Därmed blir också veteskörden mindre.
Den totala rågskörden är 62 miljoner kilo, vilket är 16 miljoner kilo mindre än i fjol och 5 miljoner kilo under femårsmedeltalet. Minskningen i totalskörden beror på att odlingsarealen är mindre. Den uppskattade hektarskörden (2.900 kg/ha) ligger på samma nivå som i fjol och därmed över femårsmedeltalet.
Kornskörden uppskattas till nästan 1,7 miljarder kilo. Detta är 140 miljoner kilo mer än fjol, men 170 miljoner kilo mindre än femårsmedeltalet. Arealerna för korn sjönk år 2010, men håller nu på att återhämta sig. Om den uppskattade hektarskörden för korn (3.510 kg/ha) förverkligas blir hektarskörden lika stor som i fjol.
Skörden för havre uppskattas uppgå till 1,2 miljarder kilo. Detta är nästan 120 miljoner kilo mer än fjol och 80 miljoner kilo mer än femårsmedeltalet. Havrearealerna har också återhämtat sig från svackan år 2010. Om den uppskattade hektarskörden för havre (3.410 kg/ha) förverkligas blir hektarskörden lika stor som i fjol.
Potatisskörden uppskattas uppgå till totalt 600 miljoner kilo. Både den uppskattade hektarskörden (26.570 kg/ha) och odlingsarealen är mindre än i fjol. Därigenom blir den totala skörden åtminstone 70 miljoner kilo mindre än i fjol. Om den uppskattade hektarskörden förverkligas är den ändå lika stor som femårsmedeltalet.
Skörden för sockerbeta uppskattas uppgå till 410 miljoner kilo. Detta är endast 60 procent av skörden i fjol. Minskningen beror på tillbakagången i odlingsarealerna och på att hektarskörden (34.790 kg/ha) antas bli betydligt mindre än i fjol.
Om den förväntade rybsskörden (68 miljoner kilo) förverkligas är den den minsta på tio år och under hälften av toppskörden år 2010 (159 miljoner kilo).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab