Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
29.6.2012 / Landsbygdens Folk
Importerade blommor kan vara drabbade av viroider
Det är organisationen Norsk lantbruksrådgivning som rapporterar om förekomsten av viroider. Det handlar om fem sändningar av blomster från Holland till Norge som har konstaterats innehålla viroider.
Det föreligger också en risk att smittade blommor har importerats till Finland. Det gäller också blommor som har odlats i Finland och som är odlade från importerade pluggplantor.
- Det finns en liten risk att smittade blommor finns i Finland, eftersom finska blomsterodlare också importerar från samma källor, säger Tommy Sigg, växthusodlare i Pjelax.
Han uppmanar alla producenter att vara uppmärksamma. Det gäller i synnerhet på grund av att viroider från importblommor kan spridas till tomat- och potatisodlingar.
- Därför är det viktigt att man inte har blomster i samband med grönsaksproduktionen utan håller dem avskilda från varandra. Annars finns en risk för att grönsaksproduktionen smittas, förklarar han.
Det händer att viroider drabbar tomatodlingar, men att de kommer med blommor är ovanligt. Grönsaker som är drabbade uppvisar tydliga symptom, vilket dock inte är fallet med blomster.
- Blommor visar ingen symptom till skillnad från grönsaker som gulnar och får en vissnande effekt. Därför är det så viktigt att man inte blandar importblommor med växthusproduktionen. Det är det viktigaste, för om smittan sprids kan följderna bli allvarliga, förklarar han.
Susanne West, trädgårdsombudsman vid ÖSP, konstaterar att de finländska växthusodlarna ständigt lever med en risk för att drabbas av nya virus och viroider.
- De österbottniska odlarna har överlag lyckats upprätthålla ett gott tillstånd i växternas sundhet, men det finns mycket som tyder på att riskerna för nya smittor ökar i framtiden. Så de norska rapporterna oroar, säger hon.
Hon är också orolig för att det i framtiden blir svårare för odlare att skydda sig mot nya smittor. Det hon syftar på är den föreslagna lagändringen i nuvarande ersättningssystem för utrotning och bekämpning av vissa skadegörare.
- Det kommer även i fortsättningen att finnas krav på att vissa skadegörare måste bekämpas. Men det som diskuteras från statligt håll nu är att man endast i exceptionella fall ska stöda utrotningsåtgärder.
- Det medför onekligen att risken för skadegörare ökar i växthus. Samtidigt medför det att den enskilda producentens ekonomiska risk blir mycket större, säger hon.
SLC motsätter sig i ett utlåtande de försämringar i ersättningssystemet som lagändringen skulle medföra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab