Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
29.6.2012 / Landsbygdens Folk
EU återkräver 105 miljoner av Grekland för felaktiga stöd
EU-kommissionen är medveten om att vissa medlemsländer har en pressad ekonomi till följd av finanskrisen. Enligt en ny förordning kan medlemsländerna under vissa villkor beredas möjlighet att återbetala orättmätiga stöd under en period av 18 månader.
På begäran kan kommissionen också bevilja en längre återbetalningstid som sträcker sig över flera år. Grekland har redan begärt att få ta optionen i anspråk.
Kommissionen vill ha 105 miljoner euro av Grekland. Den största posten utgörs av en korrigering till följd av bristande kontroll i samband med skörden av torkade druvor. Grekerna har också planterat nya vinstockar utan planteringsrätter.
Grekland har dessutom kammat in otillåtet ymniga exportrestitutioner som en följd av bristande kontrollsystem inom sockerproduktion och -lagring. EU-listan nämner också otillräckliga administrativa kontroller och sanktioner vid bearbetningen av citrusfrukter.
Spanien måste betala tillbaks 131,3 miljoner euro för plantering av vinstockar utan planteringsrätter. Inom programmet för landsbygdsutveckling brister det i kontroller och uppmätning av marker. För dessa försummelser återkallar EU en dryg miljon euro.
Italien måste likaså återbetala 99 miljoner euro för vinplanteringar utan vederbörliga rättigheter. Andra oegentligheter återfinns inom sektorn för frukt och grönsaker samt bristande kontroller inom landsbygdsprogrammet.
Höga återbetalningar väntar också Frankrike, där EU:s granskare påtalar försenade registreringar av djurförflyttningar, bristande kontroll av stöddokument och svårigheter med den nationella databasen för identifiering av djur - sammanlagt 63 miljoner euro.
Polen ska återbetala drygt 13 miljoner euro till EU-kassan för försummelser i samband med tvärvillkoren.
Medlemsländer som måste returnera smärre belopp till Bryssel är Tyskland, Danmark, Estland, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovenien och Storbritannien. Varken Finland eller Sverige finns med på listan.
De största försummelserna har skett inom vinodlingen med återbetalningskrav på 252 miljoner euro. Inom sektorn för frukt och grönsaker förväntar sig EU-kommissionen återbetalningar till ett sammanlagt belopp av 84 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab