Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
29.6.2012 / Landsbygdens Folk
USA-stödet till jordbruket är tre gånger högre än i EU
Momagri är en tankesmedja som har specialiserat sig på internationella jordbruksfrågor. De franska experterna fastslår att USA år 2010 stödde sitt jordbruk med sammanlagt 137,7 miljarder euro.
Samma år subventionerades EU-jordbruket med 72 miljarder euro. Per capita innebär detta 422 euro i USA och endast 151 euro i EU. Skillnaden har ökat sedan år 2008. Detta avväpnar argumenten att EU:s jordbrukare skulle lyfta de största subventionerna.
Mer än hälften av USA-subventionerna består av inhemsk livsmedelshjälp. År 2010 betalade den amerikanska staten sammanlagt 75 miljarder euro för ändamålet, konstaterar Momagri. Medlen klassificeras officiellt som socialutgifter, men är i verkligheten en aktiv subventioneringsform för den amerikanska jordbruks- och livsmedelssektorn.
Momagri medger att Obama-administrationen försöker reformera de mekanismer som reglerar det amerikanska inkomststödet inom ramen för programmet Agriculture Reform, Food and Jobs Act 2012. De franska experterna utgår ändå från att en stark arsenal av subventioner kommer att bibehållas också i fortsättningen.
I Europa utgör de direkta stöden 64 procent av jordbruksstöden, motsvarande 48,5 miljarder euro år 2010. Under denna rubrik är gårdsstöden den viktigaste posten med 47 procent av det totala jordbruksstödet.
Enligt Momagris beräkningar steg EU:s subventioner till jordbruket med 8,5 procent mellan åren 2005 och 2010, från 70,4 miljarder euro till 76,3 miljarder euro. I USA steg stöden med drygt hälften.
Till skillnad från EU, bygger den amerikanska jordbrukspolitiken på principen att upprätthålla jordbrukets produktion för att trygga konsumenternas försörjning. I EU är stöden frikopplade från produktion och marknadspriser och riktas direkt till jordbrukarna. Därmed saknar EU effektiva verktyg som gör det möjligt att effektivt reagera på prisfluktuationer. Förslaget till CAP-reform riskerar att ytterligare förvärra situationen, varnar Momagri.
Bristen på starka stabiliseringsinstrument kan snabbt leda till ett ökande beroende av importerade livsmedel. En sådan utveckling kan redan skönjas. Under det senaste årtiondet har EU fördubblat sin import av livsmedel och djurfoder.
I dag motsvarar importen till EU en odlingsareal på 32 miljoner hektar. Det är en yta som är nästan lika stor som hela Tyskland, fastställer Momagri.
Tankesmedjan Momagri (Mouvement pour une organisation mondiale de l´agriculture) engagerar internationella ledarkrafter och experter inom och utanför jordbruket för att utveckla förslag till nya strategier för jordbruket och den globala livsmedelsförsörjningen. Målet är att utveckla verktyg för en stabiliserande och rättvis reglering av jordbruksmarknaderna i enlighet med millenniemålen och förslagen från miljökonferensen i Rio.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab