Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.6.2012 / SLC
SLC-ungas framtidsvision om jordbruket
SLC-unga ser ljust på framtiden för det finlandssvenska jordbruket. Vi tror att jordbrukarnas ekonomiska situation kommer att förbättras under de kommande åren. En positiv tro på jordbruket skapar verksamhetsförutsättningar inom näringen. Den enskilda jordbrukaren är och bör vara stolt över sitt yrke och sin produktion.

SLC-unga tror på en ökning i efterfrågan på livsmedel under de följande 10-15 åren. Detta beror på den ökande befolknings och klimatförändringen som globalt ökar efterfrågan. Att bonden får ett högre pris för sina produkter är en förutsättning för en förbättrad lönsamhet i jordbruket, i och med att även kostnaderna förväntas stiga ytterligare.

En ökad direktförsäljning och uppskattning av närproducerade livsmedel ser SLC-unga som en positiv trend. Närproducerade råvaror och livsmedel skapar sysselsättning och mervärde på landsbygden. SLC-unga stöder varmt en tydligare ursprungsmärkning av inhemska livsmedel. Öppenhet och vetskap om varifrån produkten kommer skapar förtroende bland konsumenterna.

SLC-unga framhåller att ekoproduktionen skall vara marknadsorienterad. Jordbrukarna skall bland annat möta den ökade efterfrågan av ekologiska produkter.

Utformandet av miljöåtgärder för jordbruket och gårdarnas miljöarbete kräver sunt bondförnuft. Bra odlingsteknik och stora skördar medför mindre näringsläckage. Miljöstödet bör i fortsättningen styras mer till miljöåtgärder som bevisligen har effekt. Därtill behövs mer investeringsstöd för gårdarnas miljösatsningar. Det är viktigt att EU:s jordbrukspolitik är långsiktig så att jordbrukarna kan koncentrera sig på företagandet.

SLC-ungas framtidsvision om jordbruket presenterades vid SLC:s förbundskongress i Vasa den 28 juni 2012.

Tilläggsuppgifter: Ordförande Mickel Nyström, SLC:s ungdomsutskott, tel. 040-775 5830

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab