Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.6.2012 / Landsbygdens Folk
Rätt tajming räddar priset på potatis
- Det beror förstås delvis på att skörden varit ganska dålig. Men å andra sidan är det roligt att allt som finns går åt.
- Det är brist på inhemsk potatis, vi kan inte få fram så mycket som det efterfrågas.
Det betyder också att priset är hyfsat. Grovt taget från 1,20 till 2,00 per kilo beroende på uppköpare, säger Lindroos. För ovanlighetens skull har det också varit ganska stabilt i ett par veckor, medan det vanligen faller skarpt den här tiden.
Men kampen om att få sälja färsk potatis i slutet av maj är förlorad, tror Lindroos. Då går det inte att hävda sig mot importen av svensk potatis. För att få fram inhemsk potatis lika tidigt måste man täcka med plast och duk och det blir alltför arbetsdrygt och dyrt.
- Det är ett likadant fiasko i år som tidigare, säger han.
Många affärer har inte ens mera någon kod i sitt prissystem för inhemsk färskpotatis då.
Däremot finns det en nisch för att sälja just midsommarpotatisen. Den kan finländska odlare få ut till borden verkligt färsk och fin. Och då det gäller högtidsmat är den också mindre priskänslig.
- Det bästa är om man kan sälja via torg och delikatesshallar eller direkt från gården. Då brukar kunderna inte se så mycket på priset som på kvaliteten, säger Lindroos.
Kundens villighet att satsa gör att det finns också en annan nisch - för växthuspotatis i början av maj. Roger Lindroos hade i år sin tidigaste potatis färdig till Valborg. Den var odlad i växthus, på 1.300 kvadratmeter.
- Det gick åt fast det kostade 30 euro kilot i butiken, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab