Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.6.2012 / Landsbygdens Folk
Övervakningen av arealbaserade stöd inleddes
Under kontrollbesöket granskas jordbruksskiftenas arealer, grödorna och iakttagandet av stödvillkoren. Arealerna mäts antingen med GPS-utrustning i terrängen eller med hjälp av en karttillämpning. Mätningarna kan leda till ändringar i skiftesarealerna och digitaliseringen.
På de gårdar som valts ut för övervakning av tvärvillkoren kontrolleras det dessutom att nitratförordningen, bestämmelserna om grundvatten, habitat- och fågeldirektiven samt kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden har iakttagits.
I år kommer omkring 700 av de 3.600 gårdar som valts ut för övervakning av hela gården att genomgå också övervakning av tvärvillkoren. En gård kan bli föremål för övervakning av tvärvillkoren också om det i samband med någon annan kontroll upptäcks att gården har försummat att iaktta tvärvillkoren. Det är ett villkor för jordbrukarstöd som EU finansierar helt eller delvis och för vissa nationella stöd att tvärvillkoren iakttas.
I år är övervakningstidtabellen en större utmaning än vanligt. Landsbygdsverket har ändå ställt upp som mål att gårdsövervakningarna ska vara avklarade 15.11.
Sista såningsdatum för i år är den 30 juni. Jordbrukarna kan ändå alltid återta ansökan om stöd för ett skifte, antingen helt eller delvis, innan ett meddelande om övervakningen har nått gården. Återtagandet görs på blankett 145.
Jordbrukarna kan förbereda sig för kontrollen och försnabba den genom att se till att alla dokument som behövs finns till hands och att uppgifterna i dem är aktuella. En lista över de dokument som granskas vid övervakningen finns i Mavis guide Övervakning av åker- och djurstöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab