Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.6.2012 / Landsbygdens Folk
Arbetsmyror hjälper största mjölkgården
- Det går bra med allt arbete. Det är bara att jobba, tycker Alexander Aaltonen, 17, från Finström Ämnäs och Jonte Mattsson, 16, från Sund.
Alexander har tidigare arbetserfarenhet. Han har bland annat hjälpt en fiskare att rensa fisk.
- Men det är nog ganska kämpigt att få sommarjobb för den som är under 18 år, påpekar Alexander.
För Fanny Mattsson, 14, som bor både i Saltvik och Sund "spelar det ingen roll hurdant arbete det är".
Östergårds mjölk, som är Ålands största mjölkgård med över 300 kor, har flera fastanställda för det löpande arbetet. Men Tarja Blomqvist påpekar att det också finns gott om jobb som passar ungdomar.
- Särskilt på sommaren när de ordinarie anställda ska ha semester. Och jag tycker att det är bra att ungdomar får en inblick i hur det är att leva och arbeta på landsbygden. Många unga i dag har ingen aning om det.
I måndags undertecknade Tarja ett beställningsavtal med Anki Håkans, som är 4 H-distriktets projektledare för Arbetsmyrorna. Anki har under försommaren gett nio ungdomar grundläggande utbildning om arbetslivet innefattande bland annat arbetsavtal, arbetarskydd och liknande.
I första skedet har Tarja Blomqvist erbjudit en månads jobb för två ungdomar.
- Sen får de tre sinsemellan komma överens om hur de fördelar arbetsuppgifterna.
Men Tarja kan helt uppenbart tänka sig mera arbete för ungdomarna om de är flitiga och intresserade. Hon frågar nämligen om man också under skolterminerna kan anlita arbetsmyror för tillfälligt arbete under veckosluten.
För sitt arbete på Östergårds får ungdomarna 10 euro i timmen enligt i en timlista som ska godkännas av Tarja Blomqvist innan den lämnas till Anki Håkans på 4H, som betalar ut lönen inom ramen för projektet Arbetsmyrorna. Projektet fakturerar i sin tur Östergårds enligt beställningsavtalet.
Det allra första arbetet som Arbetsmyrorna förmedlat var städning på en frisersalong. Sedan lokalradion berättat om projektet har det också kommit in nya arbetsbeställningar som exempelvis att klyva ved.
- Men jag måste först höra med arbetarskyddsinspektören om åldersgränsen för sånt arbete och honom har jag inte fått tag på än, säger Anki Håkans.
Om det händer olyckor under arbetet är det Arbetsmyrornas och dess försäkringar som träder in.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab