Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.6.2012 / Landsbygdens Folk
Sänkta stödnivåer i nytt förslag om energistöd för klenvirke
Förslaget torde innebära sänkningar jämfört med tidigare utlovade stödnivåer. Å andra sidan slopas gränsen för maximala uttag. Avsikten är att det ändrade förslaget skickas till EU-kommissionen i en nära framtid.
I det nya förslaget skulle stödnivån bli 5 euro per fast kubikmeter, vilket borde motsvara 2 euro per flisad löskubikmeter. Stödet utbetalas till energi- eller flisproducenten och inte till skogsägaren. I den nuvarande lagen, som aldrig hunnit träda i kraft var avsikten att skogsägaren skulle komma i åtnjutande av stödet.
De virkespartier som flisas till energi ska komma från objekt för vård av ungskog eller från förstagallringar så som i den nuvarande lagen - den som alltså inte kunnat träda i kraft på grund av kommissionens beslut.
Som ett nytt element införs en regel om att den genomsnittliga diametern på det bestånd som ska stå kvar efter den utförda avverkningen måste vara under 18 centimeter i brösthöjd. Samtidigt så avlägsnas regeln i den nuvarande lagen om en gräns för den mängd som skulle ge rätt till stöd för att avverkas för energiändamål.
Enligt de ställningstaganden som kommit från kommissionen måste det flisade klenvirket även användas för el- eller värmeproduktion. Således kan inte flis som blir råvara för produktion av biobränsle för trafiken komma i åtnjutande av stödet.
Beredningen av en lagändring inleds i höst efter att Finland har fått klarare besked om hur de nya förslagen stämmer överens med riktlinjerna i EU för statligt stöd.
Meningen är att energistödet för klenvirke ska ersätta det nuvarande stödet för uttag och flisning av energived i lagen om hållbart skogsbruk. Tillsvidare förblir dock det stödet i kraft. Omräknat till löskubikmeter uppgår stödet i dag till 4,50 euro per kubikmeter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab