Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.6.2012 / Landsbygdens Folk
Holland skärper reglerna för djurgårdar
Regeringens planer föranleds av skrämmande resultat om missbruk av antibiotika inom produktionen av kalv och fjäderfä. Statliga veterinärer har genomfört kontroller som visar att antibiotika fortfarande är ett stort problem inom djurproduktionen.
En rapport som jordbruksministeriet och hälsoministeriet har lämnat till parlamentet, beskriver ständigt återkommande brott mot bestämmelserna och en omfattande ansvarslöshet hos både veterinärer och djurgårdar.
Ännu i november 2011 var myndigheterna övertygade om att utvecklingen inom sektorn är på rätt väg. Regeringen aviserade nya regler som endast skulle medföra moderata förändringar.
Den senaste skandalrapporten har resulterat i ett betydligt strängare förslag. I fortsättningen ska enbart veterinärer får behandla djur med antibiotika. Detta gäller djurbesättningar med kalvar och mjölkkor samt grisar och fjäderfä.
Veterinären får inte ens överlåta efterbehandlingen till jordbrukaren genom att lämna kvar antibiotika på gården. Undantag från regeln ska endast få beviljas under mycket stränga förbehåll.
Det ska också bli lättare för myndigheterna att väcka åtal mot olaglig förvaring av antibiotika på gårdar. Bland annat vill man förenkla reglerna för bevisföringen i misstänkta fall.
Jordbrukaren måste betala alla extra kontroller som veterinärmyndigheterna genomför på gårdar där försummelser har konstaterats. Kontrollresultaten publiceras på en offentlig webbsida som upprätthålls av den statliga livsmedelsmyndigheten.
Regeringen i Haag vill också begränsa djurgårdarnas storlek. I fortsättningen tillåts högst 500 mjölkkor jämte ungboskap i en och samma besättning. Taket för besättningar med gödkalvar slås fast till 2.000 djur. Enligt jordbruksministeriet vill regeringen slutgiltigt sätta stopp för en extrem industrialisering av djurhållningen i Nederländerna.
I grisbesättningar med suggor tillåts maximalt högst 2.000 djur, medan övriga grisgårdar får ha upp till 10.000 djur. Högst 175.000 värphöns tillåts per gård. Antalet gödkycklingar begränsas till 240.000 djur. Getbesättningar får omfatta högst 2.000 djur per gård.
I förslaget ingår alternativa optioner med färre djur. Alternativen ska nu diskuteras med de berörda aktörerna i branschen.
Regeringen anser att de föreslagna begränsningarna medger ett tillräckligt spelrum för gårdarna med avseende på utvecklingsmöjligheter och inkomster. Samtidigt uppfyller man samhällets förväntningar på en hållbar och acceptabel djurhållning.
En av motiveringarna till förslaget är att stora anläggningar med tusentals djur minskar allmänhetens förtroende för jordbruket.
Jordbruksministeriet är redo att genomföra förslaget i form av ett avtal med producentorganisationen LTO och representanter för provinserna. Om detta inte är möjligt, regleras frågan lagstiftningsvägen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab