Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.6.2012 / Landsbygdens Folk
Överskott på mjölk har sänkt priset i EU
Enligt den senaste månadsstatistiken från den holländska producentorganisationen LTO Nederland har medelpriset för råmjölk i EU sjunkit utan avbrott under år 2012. I april var medelpriset i EU 32,18 euro per 100 kg, eller 0,90 euro lägre än i april 2011.
Prisnivån har sjunkit betydligt under EU-genomsnittet för de senaste tolv månaderna, som var 35,16 euro. Ännu i början av januari 2012 var medelpriset i LTO-statistiken 34,71 euro per 100 kg mjölk, eller 1,47 euro högre än i januari 2011.
Mjölkpriset är fortfarande förhållandevis högt jämfört med nivån under krisåret 2009, då medelpriset för tolv månader var nere i 26-27 euro per 100 kg mjölk.
LTO bokför varje månad prisnivån för invägd råmjölk i sjutton stora mejerier i olika EU-länder för att på basen av statistiken dra slutsatser om marknadsutvecklingen.
Priserna pressas då produktionen har ökat. Konsumtionen ökar inte i samma takt. I flera sydeuropeiska krisländer minskar försäljningen av mjölk och mjölkprodukter då konsumenterna måste spara. Enligt FAO borde EU exportera mer mjölk för att avlasta den inre marknaden. EU-kommissionen bedömer läget på exportmarknaderna som rätt ljust.
Men priset har också sjunkit på exportmarknaderna. Enligt FAO sjönk priserna på mjölkprodukter under maj månad med tolv procent till den lägsta nivån sedan oktober 2009. Den ekonomiska stagnationen i Asien kan påverka den framtida utvecklingen.
Enligt tyska marknadsexperter har produktionen fortsatt att öka i en situation där efterfrågan har slutat stiga. Mjölkproducenterna är oroliga, men experterna tror inte att en kris skulle stå för dörren fastän tiderna är svåra.
Åtminstone i Tyskland har mjölkproduktionen börjat stabilisera sig. Priserna har inte förändrats dramatiskt de senaste veckorna. En svag riktning nedåt kan skönjas men mycket talar för att prisfallet håller på att stanna upp. Under årets tredje kvartal räknar man med en stabilisering av prisnivån.
Det tyska jordbruksministeriet försäkrar att flera marknadsverktyg vid behov står till EU-kommissionens förfogande. Nya åtgärdsförslag är att vänta mot slutet av året, då kommissionen ska lägga fram en ny rapport inför avvecklingen av kvotsystemet.
Enligt Eurostat steg mjölkproduktionen i EU-27 till rekordartade 139,9 miljoner ton under kvotåret 2011/2012. Det motsvarar en ökning med 2,3 procent, jämfört med föregående kvotår.
Mest steg produktionen i Frankrike, där mjölkproducenterna levererade nästan 24,8 miljoner ton mjölk till sina mejerier. Så mycket mjölk har de franska bönderna inte producerat sedan år 1987/1988. Jämfört med fjolåret ökade produktionen med 4,2 procent.
Paradoxalt nog stannade den franska produktionen tre procent under den nationella kvoten, trots en så kännbar produktionsökning. Den franska referensmängden är 25,5 miljoner ton.
I flera andra medlemsländer steg mjölkproduktionen till rekordnivåer. I både Polen och Österrike ökade mjölkleveranserna med omkring fem procent, jämfört med föregående kvotår.
För Ungern noteras till och med en tvåsiffrig ökning med 12,2 procent. De ungerska producenterna levererade 1,3 miljoner ton mjölk mot 1,16 miljoner ton under kvotåret 2010/2011.
I Tyskland steg leveranserna av råmjölk till nästan 30,1 miljoner ton. Detta motsvarar en ökning med cirka 780.000 ton eller 2,7 procent. Tyskland är EU:s största mjölkproducent med en marknadsandel på 21,5 procent.
Tyskland har överskridit sin kvot med cirka 200.000 ton. En ännu större överskridning väntas preliminärt i Österrike. Nederländerna producerade cirka 2,6 procent över den tillåtna kvoten. Också Irland överskred sin mjölkkvot, medan Danmark för första gången sedan flera år klarade sig utan överskridningar.
Finland, Italien, Grekland och Bulgarien går emot den europeiska trenden. I dessa fyra länder minskade mjölkproduktionen under kvotåret. För Finland noteras en minskning med 1,4 procent, i Grekland med 5,9 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab