Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.6.2012 / Landsbygdens Folk
Sjunkande europeiskt mjölkpris kan pressa priserna hos oss
Också ordföranden för SLC:s mjölkutskott, Mats Nylund, säger att EU-priset på mjölk givetvis påverkar mjölkpriset i Finland, men kanske ändå inte fullt ut.
- I Finland har vi vanligtvis lyckats undvika de djupaste dalarna, men vi har inte heller orkat ändå upp när mjölkpriset har varit som högst i EU. Priset har vanligen varit något stabilare hos oss, säger han.
Producentpriset i Finland är högre än i EU i medeltal. I juni var grundpriset för mjölk 41,3 cent per liter.
- En förklaring till att de finländska mjölkbönderna har kunnat få ett jämförelsevis gott pris för mjölken är att Valio har satsat på mervärdesprodukter och inte bara på bulkvaror. Till exempel de laktosfria produkterna, gefilusprodukter och andra så kallade hälsoprodukter är viktiga i Valios sortiment. Det här produkterna har gett Valio inkomster och i förlängningen mjölkbönderna ett bättre avräkningspris för sin vara, säger Kjerp.
Också Nylund talar varmt om den höga förädlingsgraden av mjölk i Finland.
- Vi har en hög nivå på förädlingen och det är vår räddning. Främst Valio har satsat mycket på produktutveckling och det har gjort att vi har klarat oss bra, säger han.
Kjerp säger att det inte är så enkelt att importera konsumtionsmjölk till Finland, men att billigare utländsk mjölk mycket väl kan börja strömma in i form av till exempel billig ost.
Kjerp ser ändå ljust på läget för de finländska mjölkproducenterna. Mjölkmängden kommer säkert att hållas på en stabil nivå. Mjölkbönderna blir färre men gårdarna i stället större.
- År 2015 när mjölkkvoterna försvinner kommer ändå allt närmare. Vad det kommer att leda till är en sak vi gärna skulle veta mer om. Det är förstås en sak som inte gäller bara Finland utan hela EU, men likväl känns det aningen osäkert, säger hon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab