Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.6.2012 / Landsbygdens Folk
Åländsk mjölkbonde hoppas på presidenten
- Vi får väl försöka den utvägen om inget annat hjälper.
Henrik Karlsson är ingalunda ensam om att överväga att sluta med mjölkproduktion ifall den åländska avbytarservicen monteras ner på det sätt som landskapsregeringen och lagtinget planerat. Enligt en färsk utvärdering som gjorts av politices magister Maija Häggblom vid landskapsregeringens jordbruksbyrå kan ett tiotal mjölkbönder med sammanlagt 250 kor stå i beråd att sluta om reformen förverkligas som planerat år 2015.
Henrik Karlsson är ytterst tveksam till om det går att fortsätta i branschen ifall avbytarservicen för semestrar försvinner. Enligt hans beräkningar kostar det mellan 8.000 och 10.000 euro per år om han själv ska betala för att kunna ha 30 dagars semester per år.
Henrik och Johanna, som är utbildad socionom, konstaterar att försämringen av jordbrukarnas avbytarservice går att genomföra därför att den ligger under "fel myndighet" och hör till landskapsregeringens näringsavdelning och dess jordbruksbyrå, istället för socialavdelningen där den rätteligen skulle höra hemma.
- Nedskärningen drabbar dessutom jordbrukarna väldigt olika, eftersom större gårdar med flera anställda inte har samma behov av avbytarservice, påpekar Johanna.
Det är således främst de traditionella familjejordbruken med mjölkproduktion som blir mest lidande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab