Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.6.2012 / Landsbygdens Folk
Lättare att sälja egen grönsaksskörd
En husbehovsodlare kan hemma hos sig eller på ett torg sälja grönsaker, bär och frukt som han själv producerat. Produkter får också levereras till den lokala detaljhandeln. Man kan till exempel sälja nypotatis man själv odlat till den lokala detaljhandeln. Det är också möjligt att sälja eller skänka egen äppelskörd till ett lokalt dagis eller äldreboende. Samma möjligheter gäller också vilda bär och vild svamp.
Lättnaderna i lagstiftningen gäller inte vidareförädling av primärprodukter. Om tillverkning av sylt eller saft skall till exempel lämnas en anmälan till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten.
Lantgårdar behöver inte längre lämna någon separat anmälan, om de idkar småskalig försäljning av sina egna primärprodukter direkt till konsumenterna. Producenten kan också själv sälja sina produkter på ett torg.
Som primärproduktion betraktas också leverans av primärprodukter till nästa livsmedelslokal, antingen till vidareförädling eller till detaljhandeln.
Syftet med ändringen av livsmedelslagen är att minska byråkratin som hänför sig till verksamheten i livsmedelsbranschen och öka flexibiliteten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab