Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
12.6.2012 / SLC
SLC: Mer fokus på jordbrukets lönsamhet
Reformen av EU:s jordbrukspolitik går sakta framåt på EU-nivå. Tyvärr så kretsar diskussionerna på EU-nivå, men även nationellt, alldeles för mycket på de nya gröna åtgärderna i den kommande gemensamma jordbrukspolitiken, konstaterar Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse.

SLC:s styrelse anser att en förbättring av jordbrukets lönsamhet inom EU borde ha en centralare roll då den gemensamma jordbrukspolitiken reformeras än vad nu är läget. Nuvarande fokusering är ett hyckleri gentemot matproduktionen inom EU, konstaterar styrelsen.

Ifall fokus sätts på andra frågor än lönsamheten kommer det att uppstå brist på livsmedel producerade inom EU. SLC uppmanar regeringen och jord- och skogsbruksminister Koskinen att i det politiska arbetet inrikta sig på hur jordbrukets lönsamhet kan förbättras.

De finländska jordbruksproducenterna har sedan EU-inträdet gjort ett omfattande arbete för att göra det finländska jordbruket grönare. Arbetet är långsiktigt och effekterna börjar synas. Bland annat så har utnyttjandegraden av näringsämnen enligt undersökningar blivit klart bättre. Förbundsstyrelsen anser att det finländska jordbruket bör få erkänsla för det miljöarbete som hittills gjorts. Det gröna inslaget bör därför kunna genomföras med åtgärder som är anpassade till medlemsländernas förhållanden, anser styrelsen. Detta skulle ge de finländska jordbrukarna möjligheter att fortsätta nuvarande miljöarbete med beaktande av de målsättningar samhället ställer.

SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUNDS STYRELSE

Tilläggsinformation:
Ordförande Holger Falck, tel. 050-555 3711

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab