Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.6.2012 / Landsbygdens Folk
Mjölkbönder och Fattig bonddräng i protest mot sämre avbytarservice
Men initiativtagaren Trygve Sundblom, mjölkbonde och Ålandsmejeriet ÅCA:s styrelseordförande, är ändå nöjd med protestaktionen.
– Vi fick ganska mycket uppmärksamhet. Många politiker ville diskutera med oss. Alla visste att vi var där och Åland är så litet så de visste nog också vilka vi var.
Sundblom är också mycket nöjd med uppslutningen bland mjölkbönder, nötköttsproducenter och fårägare. Och det var inte bara deltagare från de mindre mjölkgårdarna som protesterade. Där fanns folk från alla robotladugårdar.
I ett läge där jordbrukets kostnader ökar mer än inkomsterna är Trygve Sundblom mycket oroad för vad den försämrade avbytarservicen kommer att betyda för Ålandsmejeriets mjölkinvägning.
– Det kan bli alltför många mjölkproducenter som lessnar och slutar i förtid.
Trots protesterna röstade lagtinget med stor majoritet igenom nedskärningen av landskapets avbytarservice. Från 2015 betalar landskapet endast 200.000 euro per år för hjälp vid akuta olycks- och sjukdomsfall.
Sundblom påpekar att exempelvis ÅCA förklarat sig berett att medverka i någon organisation som kunde bli huvudman för avbytarservicen ifall landskapsregeringen vill bli kvitt den organisatoriska biten.
– Men kostnaderna för avbytarservicen får landskapet nog ha kvar. Det är fatalt om Åland tappar många mjölk- och husdjursproducenter på en så här liten inbesparing.
Landskapsregeringens mål är att skära ner de årliga kostnaderna för avbytarservicen från 900.000 till 200.000 euro. Enligt Trygve Sundbloms beräkningar betyder detta merkostnader på 8.000-9.000 euro per gård och år för semestervikarier.
– Dessutom handlar det inte bara om pengar. Man ska få tag på folk också som kan göra jobbet!

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab