Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.6.2012 / Landsbygdens Folk
Renoveringen av ladugården vid YA ska utredas
– Jag ser det här beslutet som ett halmstrå för mjölkproduktionsanläggningen vid Yrkesakademins enhet i Gamla Vasa. Nu hoppas jag innerligt att gruppen jobbar för fullt för att hitta alla tänkbara möjligheter för att ladugården ska kunna renoveras, säger Stefan Mannsén, styrelseledamot i samkommunen SÖFUK (Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur), som upprätthåller Yrkesakademin i Österbotten (YA).
Undervisningsladugården vid YA har varit i ropet det senaste året. Orsaken är att anläggningen är i behov av renovering eller tillbyggnad, men problemet är att YA saknar medel för ändamålet.
Under gårdens styrelsemöte tog man ställning till beredningen som föreslog att ingen renovering eller utbyggnad görs på grund av de ekonomiska realiteterna. Mannsén kom med motförslaget att SÖFUK ska låna medel för att inleda en planering av en renovering.
Det beslutet föll till slut och styrelsen var i stället enig om förslaget om ett tillägg i beredningen om att arbetsgruppen ska utreda möjligheterna för extern finansiering. Arbetsgruppen har några månaders tid på sig och ska lägga fram ett förslag den 30 september.
Styrelsen fattade samtidigt ett beslut om att utöka arbetsgruppen som tillsattes för en tid sedan. Bland annat Kjell Paxal (Österbottens kött) och Ann-Charlott Kjerp (Milka) valdes som representanter i gruppen.
I måndags utsåg ÖSP:s styrelse Tomas Långgård till producentorganisationens representant i arbetsgruppen ifråga. Långgård hade i onsdags svårt att ta ställning till vilka möjligheter det finns att utreda extern finansiering.
– Jag ställer mig skeptisk till att beskrivningen extern finansiering. Jag tycker det är orättvist att man av vissa utbildningslinjer kräver extern finansiering. Gör YA det av alla andra också? frågar sig Långgård.
– Det blir en rejäl utmaning, men vi måste väl vända på alla stenar som finns. Men jag hoppas YA tar sitt förnuft till fånga så att vi får en tryggad mjölkproduktion som behöver en fungerande undervisningsladugård, fortsätter han.
Styrelsemötets ordförande Märta-Lisa Westman har stora förhoppningar på gruppen. Hon understryker att frågan i det här skedet inte handlar om att lägga ner en av lantbruksutbildningslinjerna vid YA.
– Frågan handlar om yrkesskolans ladugård och dess framtid. Som det är nu lockar utbildningen inte tillräckligt med studerande och den dåliga ekonomin är ett annat faktum. Vi måste också ta hänsyn till det här.
– Därför hoppas jag också att arbetsgruppen kan presentera förslag på hur vi kan göra för att öka intresset för utbildningen och skapa yttre förutsättningar, säger Westman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab