Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.6.2012 / Landsbygdens Folk
Strängare regler för växtskyddsmedlet MCPA
Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) beslöt i januari att förbjuda användningen av MCPA närmare än 25 meter till sjöar och vattendrag. MCPA är ett växtskyddsmedel som används för ogräsbekämpning i bland annat höst- och vårsäd.
Växtskyddsmedel godkänns alltid för en viss tid, högst tio år. Godkännandet av preparat regleras i EU:s växtskyddsmedelsförordning.
I januari fick MCPA förnyat godkännande, men det infördes också nya villkor. Ändringen om begränsningen av användningen i närheten av sjöar och vattendrag gjordes för att reglerna ska vara lika för MCPA-preparat som för andra motsvarande preparat.
Den här våren har det diskuterats mycket om när de nya reglerna börjar gälla. Många odlare köpte MCPA-preparat redan i fjol innan godkännandet av växtskyddsmedlet förnyades. På dessa förpackningar står ingenting om begränsningarna. Av denna orsak kommer odlarna inte att förlora stöd om de inte följer den nya vattendragsbegränsningen ännu denna odlingsperiod.
Tukes har som mål att under sommaren instruera tillsynsmyndigheterna att informera om de nya begränsningarna.
Förutom MCPA-preparaten fick även tre andra växtskyddsmedel förnyat godkännande i januari. Dessa är Express 50 T, Ratio T och Totril. För de här preparaten ändrades skyddsavståndet till sjöar och vattendrag från 15 till 25 meter.
Tukes har ett projekt där vattendragsbegränsningarna för alla växtskyddsmedel gås igenom. När projektet är slutfört ska begränsningarna för preparaten ändras så att de bättre än idag grundar sig på den risk de utgör för vattenorganismer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab